Tort czekoladowo-miętowy

Elegancki tort z czekoladą udekorowany bezikami i świeżą miętą

ok. 12 - 14 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort czekoladowo-miętowy

Ciasto:

100 g czekolady gorzkiej
400 g mąki
0,5 łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
380 g cukru
1 szczypta soli
3 szt. jajek
170 g masła
1,5 szkl. wody (ciepłej)

Bezy:

2 szt. białka
120 g cukru
0,5 łyżeczki Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

Masa:

1000 ml śmietanki 36% tł.
2 opak. Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
5 - 10 listków mięty
2 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Gwiazdek z czekolady deserowej i białej Dr. Oetkera
1 opak. Bożego Narodzenia dekoracji z czekolady Dr. Oetkera
5 - 10 listków mięty

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Przygotować 2 okrągłe formy o śr. 21 cm – spody form wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić. W dużej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Stopniowo dodawać masło i po jednym jajku, miksując mikserem na wolnych obrotach, następnie dodać ciepłą wodę, nadal miksować aż składniki się połączą. Na końcu dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę. Ciasto nałożyć po połowie do przygotowanych form.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

Gdy ciasto będzie gotowe wyjąć je z foremki do wystudzenia. Po wystudzeniu, każde ciasto przekroić na połowę, by w sumie powstały 4 blaty tortu.

3

Bezy

Białka i cukier ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut, pod koniec dodać pół łyżeczki zielonego barwnika. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować szprycę z okrągłym otworem o średnicy 0,8 cm. Bezy nakładać szprycą formując długie paluchy.

4

Pieczenie

Bezy wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 140 °C

Piekarnik gazowy: 140 °C

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Następnie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 50°C i suszyć bezy przy uchylonych drzwiczkach przez ok. 10 minut. Upieczone bezy wyjąć z piekarnika, wystudzić i ostrożnie połamać.

5

Masa

Śmietankę i jedną garść mięty zagotować, przecedzić i studzić co najmniej 3 godziny. Zimną śmietankę ubić mikserem, pod koniec ubijania dodać Masy śmietanowe oraz 2 tubki zielonego barwnika, wymieszać na najniższych obrotach, aż składniki się połączą.

6

Dekorowanie

Czekoladowe blaty ciasta przełożyć miętowym kremem. Boki tortu udekorować kremem nakładając go łopatką od dołu ku górze, wygładzić. Tort wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem udekorować połamanymi bezami i miętą oraz dekoracjami z czekolady.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort czekoladowo-miętowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 3249 kJ
776 kcal
1369 kJ
327 kcal
Tłuszcz 44.90 g 18.95 g
Węglowodany 85.41 g 36.04 g
Białko 7.77 g 3.28 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.