Flag

Tort czekoladowo-miętowy

ok. 12 - 14 porcji
Średni
60 min
Elegancki tort z czekoladą udekorowany bezikami i świeżą miętą
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Aby uzyskać krem mniej słodki, do ubitej śmietanki należy dodać 1 Masę śmietanową o smaku śmietankowym Dr. Oetkera oraz 2 opakowania Śmietan-fixu Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
100 gczekolady gorzkiej
400 gmąki
0,5 łyżeczkiSody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
1,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
380 gcukru
1 szczyptasoli
3 szt.jajek
170 gmasła
1,5 szkl.wody (ciepłej)
Bezy
2 szt.białka
120 gcukru
0,5 łyżeczkiBarwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Masa
1000 mlśmietanki 36% tł.
2 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
5 - 10 listkówmięty
2 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.dekoracji z czekolady
5 - 10 listkówmięty

Zobacz produkty

Picture - Sody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Przygotować 2 okrągłe formy o śr. 21 cm – spody form wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić. W dużej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Stopniowo dodawać masło i po jednym jajku, miksując mikserem na wolnych obrotach, następnie dodać ciepłą wodę, nadal miksować aż składniki się połączą. Na końcu dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę. Ciasto nałożyć po połowie do przygotowanych form.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Gdy ciasto będzie gotowe wyjąć je z foremki do wystudzenia. Po wystudzeniu, każde ciasto przekroić na połowę, by w sumie powstały 4 blaty tortu.

3

Bezy

Białka i cukier ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut, pod koniec dodać pół łyżeczki zielonego barwnika. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować szprycę z okrągłym otworem o średnicy 0,8 cm. Bezy nakładać szprycą formując długie paluchy.

4

Pieczenie

Bezy wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 140 °C


Następnie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 50°C i suszyć bezy przy uchylonych drzwiczkach przez ok. 10 minut. Upieczone bezy wyjąć z piekarnika, wystudzić i ostrożnie połamać.

5

Masa

Śmietankę i jedną garść mięty zagotować, przecedzić i studzić co najmniej 3 godziny. Zimną śmietankę ubić mikserem, pod koniec ubijania dodać Masy śmietanowe oraz 2 tubki zielonego barwnika, wymieszać na najniższych obrotach, aż składniki się połączą.

6

Dekorowanie

Czekoladowe blaty ciasta przełożyć miętowym kremem. Boki tortu udekorować kremem nakładając go łopatką od dołu ku górze, wygładzić. Tort wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem udekorować połamanymi bezami i miętą oraz dekoracjami z czekolady.

Porady i wskazówki

  • Aby uzyskać krem mniej słodki, do ubitej śmietanki należy dodać 1 Masę śmietanową o smaku śmietankowym Dr. Oetkera oraz 2 opakowania Śmietan-fixu Dr. Oetkera.