PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort czekoladowo-miętowy

Elegancki tort z czekoladą udekorowany bezikami i świeżą miętą

o 12 - 14 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort czekoladowo-miętowy

Ciasto:

100 g czekolady gorzkiej
400 g mąki
0,5 łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
380 g cukru
1 szczypta soli
3 szt. jajek
170 g masła
1,5 szkl. wody (ciepłej)

Bezy:

2 szt. białka
120 g cukru
0,5 łyżeczki Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

Masa:

1000 ml śmietanki 36% tł.
2 opak. Masy śmietanowej smak śmietankowy Dr. Oetkera
5 - 10 listków mięty
2 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Gwiazdek z czekolady deserowej i białej Dr. Oetkera
1 opak. Bożego Narodzenia dekoracji z czekolady Dr. Oetkera
5 - 10 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Przygotować 2 okrągłe formy o śr. 21 cm – spody form wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić. W dużej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Stopniowo dodawać masło i po jednym jajku, miksując mikserem na wolnych obrotach, następnie dodać ciepłą wodę, nadal miksować aż składniki się połączą. Na końcu dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę. Ciasto nałożyć po połowie do przygotowanych form.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 - 50 min.

Gdy ciasto będzie gotowe wyjąć je z foremki do wystudzenia. Po wystudzeniu, każde ciasto przekroić na połowę, by w sumie powstały 4 blaty tortu.

3

Bezy

Białka i cukier ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut, pod koniec dodać pół łyżeczki zielonego barwnika. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować szprycę z okrągłym otworem o średnicy 0,8 cm. Bezy nakładać szprycą formując długie paluchy.

4

Pieczenie

Bezy wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  140 °C

Piekarnik elektryczny:  140 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 20 min.

Następnie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 50°C i suszyć bezy przy uchylonych drzwiczkach przez ok. 10 minut. Upieczone bezy wyjąć z piekarnika, wystudzić i ostrożnie połamać.

5

Masa

Śmietankę i jedną garść mięty zagotować, przecedzić i studzić co najmniej 3 godziny. Zimną śmietankę ubić mikserem, pod koniec ubijania dodać Masy śmietanowe oraz 2 tubki zielonego barwnika, wymieszać na najniższych obrotach, aż składniki się połączą.

6

Dekorowanie

Czekoladowe blaty ciasta przełożyć miętowym kremem. Boki tortu udekorować kremem nakładając go łopatką od dołu ku górze, wygładzić. Tort wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem udekorować połamanymi bezami i miętą oraz dekoracjami z czekolady.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort czekoladowo-miętowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 3249kJ
776kcal
1369kJ
327kcal
Tłuszcz 44.90g 18.95g
Węglowodany 85.41g 36.04g
Białko 7.77g 3.28g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej