PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort Boisko

Dla wszystkich kibiców :)

ok. 12 - 15 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort Boisko

Ciasto:

200 g masła
1 opak. Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
4 szt. jajek
200 ml wody
100 g serka mascarpone

Do dekoracji:

300 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
1 opak. posypki cukrowej
2 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
100 g wiórków kokosowych
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 32 x 21 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. W garnku rozpuść tłuszcz i odstaw do wystygnięcia. Do miski wsyp zawartość opakowania ciasta, dodaj jajka, tłuszcz i wodę. Wszystko razem wymieszaj na jednolitą masę. Gotową masę przełóż do przygotowanej blaszki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

3

Piłka

Zetnij wierzch tortu tak, by go wyrównać. Małą miseczkę o śr. ok. 12 cm i głębokości 5 cm wyłóż folią spożywczą. Ścięty wierzch rozkrusz rękoma na drobny piasek (powinniśmy uzyskać ok. 400 g ciasta) dodaj serek mascarpone i zagnieć jednolite ciasto. Masę włóż do wcześniej przygotowanej miseczki i wstawić do lodówki.

4

Krem

Do miski wlej mocno schłodzone mleko. Dodaj Krem do torów i ciast o smaku czekoladowym, ubijaj aż powstanie jednolity, puszysty krem. Ciasto przekrój na dwa blaty. Przełóż wcześniej przygotowanym kremem. Wierzch i boki ciasta posmaruj kremem. Boki obsyp płatkami czekoladowymi. Wiórki kokosowe wsyp do foliowego woreczka, dodać ½ opakowania barwnika zielonego, woreczek zwiąż i ugniataj aż wiórki będą zielone. Wierzch tortu posyp zabarwionymi wiórkami kokosowymi.

5

Dekorowanie

Na kokosowej trawie wyrysuj białym pisakiem cukrowym linie boiska. W gorącej wodzie rozgrzej dwa opakowania polewy gotowej białej. Z lodówki wyjmij miseczkę z ciastem. Ciasto wyłóż na kratkę i polej polewą. Gdy pierwsza warstwa zastygnie polej piłkę drugą warstwą polewy. Czerwonym Pisakiem cukrowym na zastygniętej polewie narysuj wzór z piłki nożnej. Gotową piłkę ułóż na środku boiska.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort Boisko

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2512 kJ
600 kcal
1436 kJ
343 kcal
Tłuszcz 32.82 g 18.75 g
Węglowodany 71.54 g 40.88 g
Białko 6.29 g 3.59 g