PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort Boisko

Dla wszystkich kibiców :)

o 12 - 15 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort Boisko

Ciasto:

200 g masła
1 opak. Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
4 szt. jajek
200 ml wody
100 g serka mascarpone

Do dekoracji:

300 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
1 opak. posypki cukrowej
2 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
100 g wiórków kokosowych
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 32 x 21 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. W garnku rozpuść tłuszcz i odstaw do wystygnięcia. Do miski wsyp zawartość opakowania ciasta, dodaj jajka, tłuszcz i wodę. Wszystko razem wymieszaj na jednolitą masę. Gotową masę przełóż do przygotowanej blaszki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 - 45 min.

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

3

Piłka

Zetnij wierzch tortu tak, by go wyrównać. Małą miseczkę o śr. ok. 12 cm i głębokości 5 cm wyłóż folią spożywczą. Ścięty wierzch rozkrusz rękoma na drobny piasek (powinniśmy uzyskać ok. 400 g ciasta) dodaj serek mascarpone i zagnieć jednolite ciasto. Masę włóż do wcześniej przygotowanej miseczki i wstawić do lodówki.

4

Krem

Do miski wlej mocno schłodzone mleko. Dodaj Krem do torów i ciast o smaku czekoladowym, ubijaj aż powstanie jednolity, puszysty krem. Ciasto przekrój na dwa blaty. Przełóż wcześniej przygotowanym kremem. Wierzch i boki ciasta posmaruj kremem. Boki obsyp płatkami czekoladowymi. Wiórki kokosowe wsyp do foliowego woreczka, dodać ½ opakowania barwnika zielonego, woreczek zwiąż i ugniataj aż wiórki będą zielone. Wierzch tortu posyp zabarwionymi wiórkami kokosowymi.

5

Dekorowanie

Na kokosowej trawie wyrysuj białym pisakiem cukrowym linie boiska. W gorącej wodzie rozgrzej dwa opakowania polewy gotowej białej. Z lodówki wyjmij miseczkę z ciastem. Ciasto wyłóż na kratkę i polej polewą. Gdy pierwsza warstwa zastygnie polej piłkę drugą warstwą polewy. Czerwonym Pisakiem cukrowym na zastygniętej polewie narysuj wzór z piłki nożnej. Gotową piłkę ułóż na środku boiska.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort Boisko

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2512kJ
600kcal
1436kJ
343kcal
Tłuszcz 32.82g 18.75g
Węglowodany 71.54g 40.88g
Białko 6.29g 3.59g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej