Flag

Tort Boisko

ok. 12 - 15 porcji
Średni
60 min
Dla wszystkich kibiców piłki nożnej :)
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
200 gmasła
1 opak.Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
4 szt.jajek
200 mlwody
100 gserka mascarpone
Do dekoracji
300 mlmleka (schłodzonego)
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
1 opak.posypki cukrowej
2 opak.Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
100 gwiórków kokosowych
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 32 x 21 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. W garnku rozpuść tłuszcz i odstaw do wystygnięcia. Do miski wsyp zawartość opakowania ciasta, dodaj jajka, tłuszcz i wodę. Wszystko razem wymieszaj na jednolitą masę. Gotową masę przełóż do przygotowanej blaszki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

3

Piłka

Zetnij wierzch tortu tak, by go wyrównać. Małą miseczkę o śr. ok. 12 cm i głębokości 5 cm wyłóż folią spożywczą. Ścięty wierzch rozkrusz rękoma na drobny piasek (powinniśmy uzyskać ok. 400 g ciasta) dodaj serek mascarpone i zagnieć jednolite ciasto. Masę włóż do wcześniej przygotowanej miseczki i wstawić do lodówki.

4

Krem

Do miski wlej mocno schłodzone mleko. Dodaj Krem do torów i ciast o smaku czekoladowym, ubijaj aż powstanie jednolity, puszysty krem. Ciasto przekrój na dwa blaty. Przełóż wcześniej przygotowanym kremem. Wierzch i boki ciasta posmaruj kremem. Boki obsyp płatkami czekoladowymi. Wiórki kokosowe wsyp do foliowego woreczka, dodać ½ opakowania barwnika zielonego, woreczek zwiąż i ugniataj aż wiórki będą zielone. Wierzch tortu posyp zabarwionymi wiórkami kokosowymi.

5

Dekorowanie

Na kokosowej trawie wyrysuj białym pisakiem cukrowym linie boiska. W gorącej wodzie rozgrzej dwa opakowania polewy gotowej białej. Z lodówki wyjmij miseczkę z ciastem. Ciasto wyłóż na kratkę i polej polewą. Gdy pierwsza warstwa zastygnie polej piłkę drugą warstwą polewy. Czerwonym Pisakiem cukrowym na zastygniętej polewie narysuj wzór z piłki nożnej. Gotową piłkę ułóż na środku boiska.