PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort biszkoptowy dla dzieci - Ogródek

Tort, który przypomina ogród pełen kwiatów

ok. 10 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort biszkoptowy dla dzieci - Ogródek

Ciasto:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody
1 opak. Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
500 ml wody (przegotowanej)

Płotek:

200 g mąki
100 g masła
50 g cukru
1 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera

Krem:

1 opak. Kremu jogurtowego 3 minuty Dr. Oetkera
150 g jogurtu naturalnego 2% tł.
250 ml wody

Do dekoracji:

1 opak. kwiatków z opłatka
1 opak. Stokrotek opłatków kolorowych Dr. Oetkera
25 g wiórków kokosowych
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania ciasta

Zawartość opakowania ciasta wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 min do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przełóż do tortownicy o śr. 24 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Gdy ciasto wystygnie przekrój je na połowę tak, by powstały dwa blaty tortu.

3

Galaretka

Zagotuj wodę i odmierzyć 500 ml. Galaretkę wsyp do wody i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia (nie gotuj). Ostudź i wstaw do lodówki, by stężała.

4

Płotek

Mąkę, miękkie masło i cukier zagnieć szybko, by składniki się połączyły. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 0,5 h. Następnie wyjmij ciasto, rozwałkuj i wycinaj szczebelki płotka o szer. ok. 1 cm i dł. ok. 6-7 cm, utnij na ukos.

5

Pieczenie

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim szczebelki płotku. Wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Upieczone ciastka wystudź. Polewę mleczną zanurz w gorącej, ale nie wrzącej wodzie na ok. 5 min do czasu rozpuszczenia. Chwytając przez ściereczkę, wyjmij torebkę z naczynia, kilkakrotnie ugnieć, a następnie odetnij róg opakowania i polej na szczebelki płotku. Odstaw do wyschnięcia.

6

Krem

Do wysokiego naczynia dodaj jogurt i wodę, następnie mieszaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo wsypując zawartość torebki kremu. Następnie całość miksuj na najwyższych obrotach 3 minuty.

Pierwszy blat biszkoptu ułóż z powrotem w formie tortowej, nałóż połowę tężejącej galaretki i ok. 1/3 kremu, przykryj drugim blatem tortu i ponownie nałóż połowę tężejącej galaretki i ok. 1/3 kremu. Ciasto włóż do lodówki na 0,5 h. Pozostały krem zostaw, by móc nim obłożyć boki tortu i przymocować płotek.

Wiórki kokosowe wsyp do małego woreczka foliowego, dodaj dwie krople zielonego barwnika spożywczego, zawiąż woreczek i ugniataj go, by wiórki się zabarwiły.

7

Dekorowanie

Tort wyjmij z lodówki, zdejmij obręcz, boki tortu obłóż kremem i przyłóż szczebelki płotka. Wiórki kokosowe wysyp na wierzch tortu. Można także udekorować nimi paterę, na której podamy ciasto. Kwiatki z opłatka i Stokrotki oraz listki nabij na wykałaczki. Ustaw je w „ogródku".

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort biszkoptowy dla dzieci - Ogródek

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2257 kJ
539 kcal
996 kJ
238 kcal
Tłuszcz 20.89 g 9.20 g
Węglowodany 78.22 g 34.46 g
Białko 10.09 g 4.44 g