PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort bezowy z daktylami – Dacquoise

Dakłas czyli chrupiąca beza z orzechami przełożona kremem budyniowym

o 10 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort bezowy z daktylami – Dacquoise

Beza:

100 g orzechów włoskich
400 g cukru
2 łyżki cukru trzcinowego
6 szt. białka
1 szczypta soli
1 łyżeczka octu

Krem budyniowy:

400 ml mleka
1 opak. Mój Budyń z cukrem trzcinowym smak waniliowy Dr. Oetkera
5 - 6 szt. daktyli
5 szt. fig
250 g serka mascarpone

Do dekoracji:

4 szt. daktyli
4 szt. fig
50 g orzechów włoskich

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Orzechy umieść w malakserze i zmiel pulsacyjnie na bardzo drobne kawałki. Cukry wymieszaj. Piekarnik nagrzej do temp. 160°C z funkcją termoobiegu. Blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Do miski przelej białka, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodawaj stopniowo cukry i miksuj do momentu, aż beza będzie bardzo gęsta i błyszcząca. Cały czas miksując, dodaj łyżeczkę octu i miksuj jeszcze przez chwilę. Bezę podziel na dwie równe porcje i wyłóż na blachy tworząc okrągłe blaty o śr. ok. 24 cm.

2

Pieczenie

Wstaw obie blaszki na pierwszy i trzeci poziom piekarnika.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Piekarnik elektryczny:  160 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 4 min.

Po tym czasie zmniejsz temperaturę.

Piekarnik gazowy:  120 °C

Piekarnik elektryczny:  120 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 90 min.

Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozostaw w piekarniku jeszcze na kwadrans. Następnie blaty bezowe wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

3

Krem budyniowy

Z porcji mleka odlej ok. 1/4 szklanki i wymieszaj w niej budyń. Pozostałe mleko zagotuj, pod koniec wlewając wymieszany budyń ponownie zagotuj, cały czas mieszając rózgą. Ugotowany budyń przełóż do miseczki i przykryj folią spożywczą tak, by stykała się z budyniem, dzięki czemu parująca woda nie będzie się skraplać pod folią. Odstaw do wystudzenia. Bakalie pokrój na małe kawałki. Wystudzony budyń zmiksuj z serkiem mascarpone i wymieszaj z pokrojonymi kawałkami bakalii. Krem podziel na dwie równe części. Pierwszą część kremu wyłóż na jeden z blatów, a następnie przykryj drugim blatem.

4

Do dekoracji

Na wierzch wyłóż pozostałą część kremu. Udekoruj bakaliami. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia na minimum 1h.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort bezowy z daktylami – Dacquoise

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1909kJ
456kcal
1118kJ
267kcal
Tłuszcz 19.96g 11.67g
Węglowodany 63.40g 37.08g
Białko 7.15g 4.18g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej