PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort bezowy z daktylami – Dacquoise

Dakłas czyli chrupiąca beza z orzechami przełożona kremem budyniowym

ok. 10 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort bezowy z daktylami – Dacquoise

Beza:

100 g orzechów włoskich
400 g cukru
2 łyżki cukru trzcinowego
6 szt. białka
1 szczypta soli
1 łyżeczka octu

Krem budyniowy:

400 ml mleka
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
30 g cukru lub cukru trzcinowego
5 - 6 szt. daktyli
5 szt. fig
250 g serka mascarpone

Do dekoracji:

4 szt. daktyli
4 szt. fig
50 g orzechów włoskich

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Orzechy umieść w malakserze i zmiel pulsacyjnie na bardzo drobne kawałki. Cukry wymieszaj. Piekarnik nagrzej do temp. 160°C z funkcją termoobiegu. Blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Do miski przelej białka, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodawaj stopniowo cukry i miksuj do momentu, aż beza będzie bardzo gęsta i błyszcząca. Cały czas miksując, dodaj łyżeczkę octu i miksuj jeszcze przez chwilę. Bezę podziel na dwie równe porcje i wyłóż na blachy tworząc okrągłe blaty o śr. ok. 24 cm.

2

Pieczenie

Wstaw obie blaszki na pierwszy i trzeci poziom piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 160 °C

Piekarnik gazowy: 160 °C

Czas pieczenia: ok. 4 min.

Po tym czasie zmniejsz temperaturę.

Piekarnik elektryczny: 120 °C

Piekarnik gazowy: 120 °C

Czas pieczenia: ok. 90 min.

Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozostaw w piekarniku jeszcze na kwadrans. Następnie blaty bezowe wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

3

Krem budyniowy

Z porcji mleka odlej ok. 1/4 szklanki i wymieszaj w niej budyń. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem, pod koniec wlewając wymieszany budyń ponownie zagotuj, cały czas mieszając rózgą. Ugotowany budyń przełóż do miseczki i przykryj folią spożywczą tak, by stykała się z budyniem, dzięki czemu parująca woda nie będzie się skraplać pod folią. Odstaw do wystudzenia. Bakalie pokrój na małe kawałki. Wystudzony budyń zmiksuj z serkiem mascarpone i wymieszaj z pokrojonymi kawałkami bakalii. Krem podziel na dwie równe części. Pierwszą część kremu wyłóż na jeden z blatów, a następnie przykryj drugim blatem.

4

Do dekoracji

Na wierzch wyłóż pozostałą część kremu. Udekoruj bakaliami. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia na minimum 1h.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort bezowy z daktylami – Dacquoise

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1909 kJ
456 kcal
1118 kJ
267 kcal
Tłuszcz 19.90 g 11.64 g
Węglowodany 63.45 g 37.11 g
Białko 7.13 g 4.17 g