Flag

Tort bananowy

ok. 14 - 16 porcje
Średni
40 min
Połączenie bananów, migdałów i kremu waniliowego
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
3 szt.jajek
3 łyżkiwody
125 gcukru
125 gmąki
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
25 gmasła (stopionego, schłodzonego)
50 gmigdałów (posiekanych)
Do dekoracji
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
300 mlmleka
100 gmasła
4 szt.bananów
5 łyżeksoku z cytryny
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
2 łyżeczkiczekolady deserowej (startej)
4 - 5 listkówmięty

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Jajka utrzeć z cukrem i gorącą wodą na puszystą masę, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie stopiony, schłodzony tłuszcz i posiekane migdały. Ciasto wylać do okrągłej, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy (o średnicy 26 cm).

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Krem

Do wysokiego naczynia wlać 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego kremu.


Upieczone ciasto wystudzić i polać je polewą deserową (rozpuścić polewę w kąpieli wodnej). Banany obrać ze skóry, pokroić w talarki i skropić sokiem z cytryny. Następnie ułożyć je na wierzchu tortu. Krem umieścić w szprycy i wyciskać na talarki bananów. Całość ozdobić listkiem mięty.