PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort bananowy

Połączenie bananów, migdałów i kremu waniliowego

ok. 14 - 16 porcje

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort bananowy

Ciasto:

3 szt. jajek
3 łyżki wody
125 g cukru
125 g mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
25 g masła (stopionego, schłodzonego)
50 g migdałów (posiekanych)

Do dekoracji:

1 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
300 ml mleka
100 g masła
4 szt. bananów
5 łyżek soku z cytryny
1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
2 łyżeczki czekolady deserowej (startej)
4 - 5 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Jajka utrzeć z cukrem i gorącą wodą na puszystą masę, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie stopiony, schłodzony tłuszcz i posiekane migdały. Ciasto wylać do okrągłej, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy (o średnicy 26 cm).

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

3

Krem

Do wysokiego naczynia wlać 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego kremu.

Upieczone ciasto wystudzić i polać je polewą deserową (rozpuścić polewę w kąpieli wodnej). Banany obrać ze skóry, pokroić w talarki i skropić sokiem z cytryny. Następnie ułożyć je na wierzchu tortu. Krem umieścić w szprycy i wyciskać na talarki bananów. Całość ozdobić listkiem mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort bananowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1202 kJ
287 kcal
1055 kJ
252 kcal
Tłuszcz 15.21 g 13.34 g
Węglowodany 33.93 g 29.76 g
Białko 4.77 g 4.18 g