Flag

Torcik rumowy

16 porcji
Średni
40 min
Puszysty biszkopt z masą śmietankową i rodzynkami w rumie
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
3 szt.jajek
90 gcukru
1 łyżeczkaCukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
90 gmąki
2 łyżkimąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
Rodzynki rumowe
100 grodzynek
100 mlrumu
Masa śmietanowa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
2 łyżkicukru pudru
1 łyżeczkaCukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno pianę, dodaj cukier i cukier wanilinowy, a na końcu żółtka, wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia i przesiej je do masy. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką i przełóż do przygotowanej formy, wyrównaj.

2

Pieczenie

Biszkopt wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C

3

Rodzynki rumowe

Rodzynki zalej wrzątkiem, dodaję rum, wymieszaj i odstaw na 30 minut do ostygnięcia, a następnie odsącz je na sicie. Odsączony płyn odstaw, gdyż zostanie wykorzystany do nasączenia ciasta. Ostudzony biszkopt przekrój na dwa równe blaty. Obie części biszkoptu nasącz ponczem z rodzynek za pomocą pędzelka.

4

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno mikserem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem. Spód biszkoptu ułóż na talerzu i rozsmaruj połowę bitej śmietany
i posyp połową rodzynek. Nałóż drugi krążek biszkoptu i lekko go dociśnij. Brzegi
i górę tortu udekoruj pozostałą śmietaną i rodzynkami. Tort przed podaniem wstaw do lodówki do schłodzenia.