Flag

Tiramisu

ok. 12 porcji
Średni
20 min
Sprawdzony przepis na pyszne tiramisu z podłużnymi biszkoptami
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Tiramisu w dosłownym tłumaczeniu oznacza „podnieś mnie". To uwielbiany w całych Włoszech deser, a różne regiony tego kraju twierdzą, że go wymyśliły. Podłużne biszkopty (savoiardi) pochodzą z Piemontu, więc mieszkańcy tego regionu uważają, że te ciasteczka są wystarczającym dowodem na pochodzenie tego deseru z tego regionu. Lombardczycy dowodzą, że z ich regionu pochodzi mascarpone, który jest głównym składnikiem Tiramisu, zatem i wymyślenie tego deseru im się należy. Ale również mieszkańcy Wenecji, Toskanii czy Rzymu przypisują sobie pochodzenie tego deseru. Istnieje również wiele przepisów na ten przepyszny deser z serka mascarpone. Najwięcej rozbieżności w przepisach jest odnośnie dodawanego alkoholu oprócz amaretto pojawiają się: koniak, marsala, whisky, rum, czy likier kawowy.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
200 - 250 mlśmietanki 30% tł. (dobrze schłodzonej)
5 łyżekcukru
4 szt.żółtek
500 gserka mascarpone
4 - 6 łyżekespresso
75 mllikieru amaretto
200 gbiszkoptów (podłużnych)
5 - 7 łyżekkakao (do posypania)
Do dekoracji
1 opak.dekoracji z czekolady
1 opak.Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Do ubitych żółtek dodawaj po łyżce mascarpone. Do masy stopniowo dodaj ubitą śmietanę (ubitą śmietanę należy mieszać już łyżką), do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Kawę wymieszaj z amaretto. W formie o wym. 28 x 23 cm ułóż biszkopty, nasącz połową kawy z amaretto, na biszkoptach rozsmaruj warstwę kremu. Na kremie ułóż drugą warstwę biszkoptów, nasącz resztą kawy z amaretto i przykryj drugą częścią kremu. Posyp kakao i wstaw do lodówki.

Czas chłodzenia: ok. 120 min.

2

Dekorowanie

Deser udekoruj posypką czekoladową i dekoracjami z czekolady.

Porady i wskazówki

  • Tiramisu w dosłownym tłumaczeniu oznacza „podnieś mnie". To uwielbiany w całych Włoszech deser, a różne regiony tego kraju twierdzą, że go wymyśliły. Podłużne biszkopty (savoiardi) pochodzą z Piemontu, więc mieszkańcy tego regionu uważają, że te ciasteczka są wystarczającym dowodem na pochodzenie tego deseru z tego regionu. Lombardczycy dowodzą, że z ich regionu pochodzi mascarpone, który jest głównym składnikiem Tiramisu, zatem i wymyślenie tego deseru im się należy. Ale również mieszkańcy Wenecji, Toskanii czy Rzymu przypisują sobie pochodzenie tego deseru. Istnieje również wiele przepisów na ten przepyszny deser z serka mascarpone. Najwięcej rozbieżności w przepisach jest odnośnie dodawanego alkoholu oprócz amaretto pojawiają się: koniak, marsala, whisky, rum, czy likier kawowy.