PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tiramisu

Sprawdzony przepis na pyszne tiramisu z podłużnymi biszkoptami

o 12 porcji

średnie 20 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Tiramisu

Składniki:

200 - 250 ml śmietanki 30% tł. (dobrze schłodzonej)
5 łyżek cukru
4 szt. żółtek
500 g serka mascarpone
4 - 6 łyżek espresso
4 - 6 łyżek amaretto
200 g biszkoptów (podłużnych)
5 - 7 łyżek kakao (do posypania)

Do dekoracji:

1 opak. Ażurków z czekolady deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do ubitych żółtek dodawać po łyżce mascarpone. Do masy stopniowo dodawać ubitą śmietanę (ubitą śmietanę należy mieszać już łyżką), do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Kawę wymieszać z amaretto. W formie o wymiarach 28 x 23 cm ułożyć biszkopty, nasączyć połową kawy z amaretto, na biszkoptach rozsmarować warstwę kremu. Na kremie ułożyć drugą warstwę biszkoptów, nasączyć resztą kawy z amaretto i przykryć drugą częścią kremu. Posypać kakao i wstawić do lodówki.

Czas chłodzenia: o 120 min.

2

Dekorowanie

Deser udekorować posypką czekoladową i ażurkami z czekolady.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tiramisu

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1624kJ
388kcal
1562kJ
373kcal
Tłuszcz 27.88g 26.80g
Węglowodany 28.96g 27.85g
Białko 5.52g 5.31g