Flag

Tarta z budyniem i gruszkami

ok. 12 - 16 porcji
Średni
60 min
Tarta z budyniem i gruszkami na cieście kruchym
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Z jednego opakowania Ciasta Kruchego Dr. Oetkera możesz przygotować dwie tarty. Zagniecione ciasto ze składnikami podziel na pół. Jedną część możesz zamrozić, a gdy znów przyjdzie Ci ochota na upieczenie tarty, wystarczy rozmrozić ciasto.
Porady i wskazówki
Do przygotowania tarty można użyć owoców mrożonych.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 gmasła (miękkiego)
1 szt.jajka
Masa budyniowa
500 mlśmietanki 30% tł.
1 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
2 szt.gruszek
Do dekoracji
1 łyżkacukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania ciasta wsyp do miski, dodaj, miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. 1/3 ciasta odłóż do schłodzenia. Pozostałym ciastem wyłóż formę do tarty o śr. 24 cm wymarowaną masłem. Ciasto w foremce nakłuj widelcem i odstaw na 15 min. do schłodzenia.

2

Pieczenie

Formę z ciastem podpiecz w piekarniku na złoty kolor.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Masa budyniowa

Połowę śmietanki przelej do garnka. Pozostałą śmietankę wymieszaj z cukrem i budyniem. Całość dodaj do gotującej się śmietanki. Cały czas mieszaj, do momentu aż budyń zgęstnieje.

4

Gorący budyń wylej na ciasto. Gruszki umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i poukładaj na budyniu.


Z lodówki wyjmij schłodzoną 1/3 część ciasta, którą rozwałkuj i radełkiem pokrój na paski. Delikatnie przełóż je na ciasto, tworząc kratkę.

5

Pieczenie

Tartę wstaw ponownie do nagrzanego piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

6

Dekorowanie

Upieczoną tartę oprósz cukrem pudrem.

Porady i wskazówki

  • Z jednego opakowania Ciasta Kruchego Dr. Oetkera możesz przygotować dwie tarty. Zagniecione ciasto ze składnikami podziel na pół. Jedną część możesz zamrozić, a gdy znów przyjdzie Ci ochota na upieczenie tarty, wystarczy rozmrozić ciasto.
  • Do przygotowania tarty można użyć owoców mrożonych.