Tarta Delicja z galaretką pomarańczową

Krucha tarta z kremem czekoladowym z mascarpone z pomarańczami i galaretką

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta Delicja z galaretką pomarańczową

Ciasto kruche:

150 g mąki
40 g cukru pudru
100 g masła (zimnego)
1 szt. żółtka

Krem:

50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Galaretka:

300 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku pomarańczowym Dr. Oetkera
3 szt. pomarańczy

Do dekoracji:

50 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj pokrojone w kostkę masło i żółtko. Całość szybko i dokładnie zagnieć. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, przełóż je na formę o śr. 23 cm i ponakłuwaj widelcem. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut.

2

Pieczenie

Formę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz do zrumienienia.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Krem

Czekoladę mleczną i gorzką posiekaj. Przełóż ją do garnka razem z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Całość podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitego kremu. Przełóż go do miski i odstaw do schłodzenia. Zimny krem równomiernie rozsmaruj na wystudzonym cieście i odstaw je do lodówki.

4

Galaretka

Zagotuj wodę i odmierz 300 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Ostrym nożem zetnij z pomarańczy skórę z góry i dołu owocu, a także skórę po bokach w taki sposób, aby ściąć skórkę z białą błonką i jak najmniej naruszyć miąższ. Gdy już pozbędziesz się całej skóry wykrój poszczególne cząstki owocu. Gdy galaretka zacznie gęstnieć wylej cienką warstwę na krem czekoladowy. Wstaw ją do lodówki i gdy całkowicie stężeje ułóż na niej cząstki pomarańczy. Pozostałą częścią galaretki pokryj pomarańcze i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

5

Dekorowanie

Czekoladę rozpuść w misce, nad garnkiem z gotującą się wodą. Wylej ją na płaską powierzchnię. Gdy przestygnie, ale nie do końca stężeje, przy pomocy ostrego noża zrób wiórki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta Delicja z galaretką pomarańczową

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1419 kJ
339 kcal
871 kJ
208 kcal
Tłuszcz 20.30 g 12.45 g
Węglowodany 35.88 g 22.01 g
Białko 4.76 g 2.92 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.