PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Szarlotka z budyniem

Kruchy spód, jabłka i masa z budyniu

16 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Szarlotka z budyniem

Spód:

500 g mąki
200 g masła
150 g cukru pudru
1 szt. jajek
2 szt. żółtek
2 łyżki śmietany 18% tł.
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Obłożenie:

2 - 4 łyżki bułki tartej
1000 g jabłek
750 ml mleka
2 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
4 łyżki cukru

Do dekoracji:

2 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zagnieć do połączenia w jednolitą całość. Ciasto kruche podziel na 2 części, każdą owiń folią spożywczą. Pierwszą część włóż na 30 min. do lodówki, drugą część włóż do zamrażarki na ok. 1 h.

2

Pieczenie

Piekarnik rozgrzej do 180˚C. Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone w lodówce ciasto wyłóż na dnie blachy. Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 10 min.

Upieczony spód wyjmij z piekarnika, posyp bułką tartą, by przy dalszym pieczeniu wchłonęła wilgoć z jabłek.

3

Obłożenie

Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w ósemki i ułóż na cieście.

500 ml mleka przelej do garnka i zagotuj. W pozostałym mleku wymieszaj budynie z cukrem. Przelej do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotuj aż budyń zgęstnieje. Gorący jeszcze budyń wylej równomiernie na jabłka. Na budyń zetrzyj ciasto wyjęte z zamrażarki.

4

Pieczenie

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

5

Dekorowanie

Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Szarlotka z budyniem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1457kJ
348kcal
800kJ
191kcal
Tłuszcz 13.42g 7.38g
Węglowodany 52.34g 28.76g
Białko 6.29g 3.46g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!