PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Szarlotka z bitą śmietaną

Pyszna szarlotka z dodatkiem galaretki pomarańczowej

o 14 - 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Szarlotka z bitą śmietaną

Ciasto:

250 g mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
120 g masła (miękkiego)
70 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
2 szt. jajek

Nadzienie:

700 g jabłek (obranych i wydrążonych)
2 - 3 łyżki cukru
200 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku pomarańczowym Dr. Oetkera

Do dekoracji:

400 ml mleka (schłodzonego)
1 szczypta Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
2 opak. Bitej śmietany Dr. Oetkera
0,5 łyżeczki kakao

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki, zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto nałożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 26 cm, ponakłuwać widelcem.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 min.

Jabłka drobno pokroić, dodać cukier, szklankę wody. Gotować do miękkości cały czas mieszając. Garnek zestawić z ognia, dodać galaretkę pomarańczową, wymieszać. Na upieczone ciasto założyć obręcz od tortownicy, a następnie rozsmarować gorącą masę i odstawić do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Do wysokiego naczynia wlać 400 ml zimnego mleka, wsypać zawartość torebki bitej śmietany, dodać szczyptę cynamonu i wymieszać, ubijać mikserem do uzyskania pożądanej konsystencji. Ubitą śmietanę nałożyć na wierzch masy jabłkowej, oprószyć kakao.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Szarlotka z bitą śmietaną

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1063kJ
254kcal
762kJ
182kcal
Tłuszcz 10.50g 7.50g
Węglowodany 36.30g 25.93g
Białko 4.80g 3.43g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej