PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Szarlotka bezglutenowa

Pyszne ciasto z jabłkami bez glutenu

o 12 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Szarlotka bezglutenowa

Ciasto:

100 g mąki jaglanej
50 g mąki ziemniaczanej
70 g mąki ryżowej
120 g cukru pudru
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Bez glutenu Dr. Oetkera
130 g masła (zimnego)
1 szt. jajek
1 łyżka wody

Masa jabłkowa:

1500 g jabłek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki wody
1 łyżka cukru
100 g płatków migdałowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę jaglaną, ziemniaczaną i ryżową przesiej do miski. Dodaj cukier puder, cukier z wanilią, pokrojone zimne masło oraz jajko i łyżkę wody. Szybko zagnieć do połączenia składników. Ciasto podziel na dwie części. Jedną porcją ciasta wyłóż dno formy i odstaw na minimum pół godziny do lodówki. Drugą porcję ciasta wstaw do zamrażarki. Piekarnik nagrzej do temp. 190°C.

2

Pieczenie

Schłodzony spód włóż do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Piekarnik elektryczny:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 20 min.

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika. Temperaturę piekarnika zmniejsz do 180°C.

3

Masa jabłkowa

Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Przełóż je do garnka, razem z cynamonem, wodą, cukrem i praż do momentu, aż część jabłek się rozpadnie. Jabłka wyłóż na podpieczony spód, a zamrożone ciasto zetrzyj na tarce na warstwę jabłek. Obsyp płatkami migdałowymi.

4

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 min.

Upieczone ciasto wystudź, a następnie wstaw do lodówki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Szarlotka bezglutenowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1302kJ
311kcal
724kJ
173kcal
Tłuszcz 14.86g 8.25g
Węglowodany 41.62g 23.12g
Białko 4.82g 2.68g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt