PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Szarlotka bezglutenowa

Pyszne ciasto z jabłkami bez glutenu

o 12 porcji

średnie 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Szarlotka bezglutenowa

Ciasto:

100 g mąki jaglanej
50 g mąki ziemniaczanej
70 g mąki ryżowej
120 g cukru pudru
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Bez glutenu Dr. Oetkera
130 g masła (zimnego)
1 szt. jajek
1 łyżka wody

Masa jabłkowa:

1500 g jabłek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki wody
1 łyżka cukru
100 g płatków migdałowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę jaglaną, ziemniaczaną i ryżową przesiej do miski. Dodaj cukier puder, cukier z wanilią, pokrojone zimne masło oraz jajko i łyżkę wody. Szybko zagnieć do połączenia składników. Ciasto podziel na dwie części. Jedną porcją ciasta wyłóż dno formy i odstaw na minimum pół godziny do lodówki. Drugą porcję ciasta wstaw do zamrażarki. Piekarnik nagrzej do temp. 190°C.

2

Pieczenie

Schłodzony spód włóż do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Piekarnik elektryczny:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 20 min.

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika. Temperaturę piekarnika zmniejsz do 180°C.

3

Masa jabłkowa

Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Przełóż je do garnka, razem z cynamonem, wodą, cukrem i praż do momentu, aż część jabłek się rozpadnie. Jabłka wyłóż na podpieczony spód, a zamrożone ciasto zetrzyj na tarce na warstwę jabłek. Obsyp płatkami migdałowymi.

4

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 min.

Upieczone ciasto wystudź, a następnie wstaw do lodówki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Szarlotka bezglutenowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1302kJ
311kcal
724kJ
173kcal
Tłuszcz 14.86g 8.25g
Węglowodany 41.62g 23.12g
Białko 4.82g 2.68g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej