PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Świąteczna strucla z rodzynkami

Aromatyczne ciasto z dodatkiem skórki pomarańczowej

o 10 - 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Świąteczna strucla z rodzynkami

Ciasto:

500 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
150 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 łyżeczka Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
5 kropli Aromatu rumowego Dr. Oetkera
5 kropli Aromatu migdałowego Dr. Oetkera
2 szt. jajek
150 ml mleka
150 g masła (roztopionego)
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
250 g rodzynek

Do smarowania:

50 g masła (stopionego)
50 g cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Makę wymieszać z drożdżami instant, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, przyprawę korzenną, aromaty, jajka zmieszane z mlekiem. Ciasto zagnieść, na końcu dodać roztopine letnie masło, dokładnie wyrobić do całkowietgo połączenia się składników. Rodzynki umyć w gorącej wodzie, osuszyć i wymieszać z pozostałymi bakaliami, dodać do ciasta i ponownie zagnieść.

Ciasto postawić w ciepłym miejscu do wyrosnięcia, gdy podwoi swoją obietość, zagnieść je na stolnicy posypanej mąką i uformować struclę. Następnie ciasto zawinąć w papier do pieczenia tworząc rękaw. Wówczas ciasto zachowa ładny kształt. Ciasto wyłożyć na dużą blachę, po 10 minutach włożyć do piekarnika.

2

Pieczenie

Piec według zaleceń.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 35 - 40 min.

Po wyjęciu strucli z piekarnika natychmiast posmarować ją roztopionym masłem i posypać grubo cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Świąteczna strucla z rodzynkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1972kJ
471kcal
1398kJ
334kcal
Tłuszcz 17.76g 12.59g
Węglowodany 72.29g 51.27g
Białko 7.70g 5.46g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt