PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Świąteczna strucla z rodzynkami

Aromatyczne ciasto z dodatkiem skórki pomarańczowej

o 10 - 12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Świąteczna strucla z rodzynkami

Ciasto:

500 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
150 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 łyżeczka Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
5 kropli Aromatu rumowego Dr. Oetkera
5 kropli Aromatu migdałowego Dr. Oetkera
2 szt. jajek
150 ml mleka
150 g masła (roztopionego)
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
250 g rodzynek

Do smarowania:

50 g masła (stopionego)
50 g cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Makę wymieszać z drożdżami instant, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, przyprawę korzenną, aromaty, jajka zmieszane z mlekiem. Ciasto zagnieść, na końcu dodać roztopine letnie masło, dokładnie wyrobić do całkowietgo połączenia się składników. Rodzynki umyć w gorącej wodzie, osuszyć i wymieszać z pozostałymi bakaliami, dodać do ciasta i ponownie zagnieść.

Ciasto postawić w ciepłym miejscu do wyrosnięcia, gdy podwoi swoją obietość, zagnieść je na stolnicy posypanej mąką i uformować struclę. Następnie ciasto zawinąć w papier do pieczenia tworząc rękaw. Wówczas ciasto zachowa ładny kształt. Ciasto wyłożyć na dużą blachę, po 10 minutach włożyć do piekarnika.

2

Pieczenie

Piec według zaleceń.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 35 - 40 min.

Po wyjęciu strucli z piekarnika natychmiast posmarować ją roztopionym masłem i posypać grubo cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Świąteczna strucla z rodzynkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1972kJ
471kcal
1398kJ
334kcal
Tłuszcz 17.76g 12.59g
Węglowodany 72.29g 51.27g
Białko 7.70g 5.46g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!