Flag

Strucla z makiem

ok. 12 - 14 porcji
Średni
60 min
Tradycyjne ciasto na świąteczny stół
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
500 gmąki
50 gdrożdży świeżych
125 gmargaryny
250 mlmleka
150 gcukru pudru
3 szt.żółtek
1 szczyptasoli
1 szt.jajka do posmarowania ciasta
Masa makowa
300 gmaku
200 gcukru
50 gmiodu
30 gmasła
2 szt.białka
2 łyżkibułki tartej
100 gorzechów włoskich
50 grodzynek
50 gskórki pomarańczowej kandyzowanej
Do dekoracji
2 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki, 3 łyżkami letniego mleka, odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Margarynę roztopić, odstawić do schłodzenia. Mleko lekko podgrzać. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, sól, mleko, rozczyn i dokładnie wszystko wyrobić. Na koniec dodawać po trochu wystudzoną, ale jeszcze płynną margarynę do całkowitego jej wchłonięcia. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak, aby podwoiło swoją objętość ( ciasto można przykryć ściereczką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 55º C).

2

Masa makowa

Mak zalać wrzątkiem, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Odcedzić i zemleć 3 razy. W garnku rozpuścić cukier, miód i masło, dodać mak i smażyć przez kilka minut aż składniki dobrze się połączą. Odstawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie już chłodna dodać białka, bułkę tartą, posiekane orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową, dobrze wymieszać.


Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na połowę. Połowę ciasta rozwałkować na prostokąt o wym. ok. 30 x 25 cm, powierzchnię posmarować rozmąconym białkiem, na to równo rozsmarować połowę masy makowej, zostawiając z każdej strony pusty, ok. 2 cm margines, struclę zwinąć w rulon, brzegi zawinąć pod spód i przełożyć ją, zawinięciami do spodu, na blachę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Struclę odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok.10 min. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić ją do nagrzanego piekarnika. Drugą część ciasta i masy makowej przygotować tak samo, jak pierwszą.

3

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C

4

Dekorowanie

Po ostygnięciu obie strucle polać gotowym lukrem oraz udekorować śnieżynkami cukrowymi.