Flag

Strucla makowa

ok. 10 - 12 porcji
Średni
40 min
Ciasto drożdżowe z makiem i rodzynkami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
300 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
50 gcukru
1 szczyptasoli
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
2 łyżkimasła
125 mlmleka
1 szt.żółtka
Masa makowa
150 gmaku
30 gcukru
2 łyżkimasła
1 opak.Aromatu migdałowego Dr. Oetkera (1/4 fiolki)
50 gorzechów włoskich lub innych orzechów
50 grodzynek
100 mlmleka (gorącego)
1 łyżkamiodu
3 łyżkibułki tartej
Do smarowania
1 szt.białka
2 łyżkimleka
Do dekoracji
1 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Perełek srebrnych Dr. Oetkera
2 łyżeczkimaku

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu migdałowego Dr. Oetkera (1/4 fiolki)
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Perełek srebrnych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do mąki wsypać drożdże, cukier, sól, cukier wanilinowy, dodać rozpuszczone masło, mleko, żółtko. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2

Masa makowa

Mak zalać wodą, gotować na małym ogniu 15 minut, osaczyć na sicie; zmielić dwa razy. Do maku dodać rozpuszczone masło, cukier, aromat migdałowy, posiekane orzechy, rodzynki. Chwilę smażyć, następnie wlać mleko, miód, bułkę tartą, wymieszać i ostudzić.


Ciasto rozwałkować na placek. Na wierzchu ciasta rozłożyć masę makową. Ciasto zrolować. Wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem.

3

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 30 - 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

4

Dekorowanie

Upieczoną struclę wystudzić. 


Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę. 

Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku. 


Następnie lukrem polać struclę, ozdobić perełkami oraz posypać odrobiną maku.