Do mąki wsypać drożdże, cukier, sól, cukier wanilinowy, dodać rozpuszczone masło, mleko, żółtko. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mak zalać wodą, gotować na małym ogniu 15 minut, osaczyć na sicie; zmielić dwa razy. Do maku dodać rozpuszczone masło, cukier, aromat migdałowy, posiekane orzechy, rodzynki. Chwilę smażyć, następnie wlać mleko, miód, bułkę tartą, wymieszać i ostudzić.
Ciasto rozwałkować na placek. Na wierzchu ciasta rozłożyć masę makową. Ciasto zrolować. Wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 30 - 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczoną struclę wystudzić.
Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.
Następnie lukrem polać struclę, ozdobić perełkami oraz posypać odrobiną maku.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Czas pracy :40 minŚredniok. 10 - 12 porcji