PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Śmietankowe stokrotki

Babeczki z płatkami czekolady okryte śmietankowym kremem z kawałkami czekolady

12 sztuk

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Śmietankowe stokrotki

Babeczki:

1 opak. Babeczek z płatkami czekolady Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
100 ml wody

Krem:

200 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
50 g czekolady mlecznej
1 opak. Stokrotek opłatków kolorowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki.

Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji.

Odsyp 1 łyżeczkę płatków czekoladowych. Pozostałe płatki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto równomiernie rozłóż w foremkach. Babeczki posyp równomiernie pozostałymi płatkami.

2

Pieczenie

Babeczki wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Upieczone babeczki ostudź.

3

Krem

Do wysokiego naczynia wlej 200 ml schłodzonego mleka. Stopniowo dodawaj krem, miksując najpierw na niskich, następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty.

4

Dekorowanie

Krem umieść w szprycy i wyciskaj na babeczki. Czekoladę posiekaj, a następnie obsyp boki z kremem. Lukry rozpuść w kąpieli wodnej. Polej babeczki i udekoruj stokrotkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Śmietankowe stokrotki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1361 kJ
325 kcal
1348 kJ
322 kcal
Tłuszcz 13.78 g 13.64 g
Węglowodany 45.77 g 45.31 g
Białko 4.17 g 4.13 g