PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Śmietankowe stokrotki

Babeczki z płatkami czekolady okryte śmietankowym kremem z kawałkami czekolady

12 sztuk

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Śmietankowe stokrotki

Babeczki:

1 opak. Babeczek z płatkami czekolady Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
100 ml wody

Krem:

200 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
50 g czekolady mlecznej
1 opak. Stokrotek opłatków kolorowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki.

Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji.

Odsyp 1 łyżeczkę płatków czekoladowych. Pozostałe płatki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto równomiernie rozłóż w foremkach. Babeczki posyp równomiernie pozostałymi płatkami.

2

Pieczenie

Babeczki wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Upieczone babeczki ostudź.

3

Krem

Do wysokiego naczynia wlej 200 ml schłodzonego mleka. Stopniowo dodawaj krem, miksując najpierw na niskich, następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty.

4

Dekorowanie

Krem umieść w szprycy i wyciskaj na babeczki. Czekoladę posiekaj, a następnie obsyp boki z kremem. Lukry rozpuść w kąpieli wodnej. Polej babeczki i udekoruj stokrotkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Śmietankowe stokrotki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1361kJ
325kcal
1348kJ
322kcal
Tłuszcz 13.78g 13.64g
Węglowodany 45.77g 45.31g
Białko 4.17g 4.13g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej