PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik na zimno z winogronami pod krystaliczną galaretką

Pyszny sernik na zimno w towarzystwie winogron pod warstwą przezroczystej galaretki

o 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik na zimno z winogronami pod krystaliczną galaretką

Spód:

2 szt. jajek
100 g cukru
80 g mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Masa sernikowa:

150 ml wody
1 opak. Galaretki krystalicznej smak cytrynowy Dr. Oetkera
500 ml śmietanki 30% tł.
400 g jogurtu naturalnego 2% tł.
90 g cukru pudru

Do dekoracji:

1 opak. Galaretki krystalicznej smak cytrynowy Dr. Oetkera
500 ml wody
600 g winogron (jasnych bezpestkowych)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę o wym. 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem. Do ubitych białek dodawaj po kolei żółtka ciągle miksując. Przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodawaj partiami mąki z proszkiem delikatnie mieszając. Gdy masa będzie jednolita przełóż ją formy.

2

Pieczenie

Masę w formie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20-25 minut.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 20 - 25 min.

Upieczone ciasto odstaw na kratkę do schłodzenia.

3

Masa

Zagotuj wodę i odmierz 150 ml wody. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia. Ubij śmietankę. Do jogurtu naturalnego dodaj przesiany cukier puder. Dokładnie wymieszaj. Gdy galaretka przestygnie dolewaj ją do jogurtu cienkim strumieniem ciągle mieszając. Do jogurtu wmieszaj ubitą śmietankę.

Spód przełóż do czystej blachy odwracając je spodem do góry. Masę jogurtową przełóż delikatnie do formy na ostudzone ciasto. Wstaw do lodówki do stężenia na około 30 minut.

4

Dekorowanie

Zagotuj wodę i odmierz 500 ml wody. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw galaretkę do schłodzenia. Winogrona umyj. Umyte winogrona rozłóż na cieście. Gdy galaretka zacznie tężeć wylej ją na winogrona. Odstaw na około 3 godziny do całkowitego stężenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik na zimno z winogronami pod krystaliczną galaretką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1030kJ
246kcal
611kJ
146kcal
Tłuszcz 10.73g 6.35g
Węglowodany 33.05g 19.55g
Białko 3.66g 2.17g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej