Flag

Sernik na zimno z musem truskawkowym

16 porcji
Średni
40 min
Sernik z serka waniliowego na spodzie z płatków kukurydzianych z pysznym musem truskawkowym
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
100 gczekolady gorzkiej
50 gczekolady białej
100 gmasła
50 gpłatków migdałowych
80 gpłatków kukurydzianych
Masa
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżkacukru pudru
50 mlwody (zimnej)
100 mlwody (ciepłej)
1 opak.Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
500 gserka homogenizowanego waniliowego
Mus truskawkowy
800 gtruskawek
125 gcukru
50 mlwody (zimnej)
100 mlwody (ciepłej)
1 opak.Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do miski włóż pokruszoną czekoladę gorzką i białą oraz masło, rozpuść w kąpieli wodnej, bądź w kuchence mikrofalowej. Dodaj płatki migdałowe i kukurydziane, wymieszaj. Czekoladową masę przełóż na spód tortownicy i wyrównaj łyżką. Wstaw do lodówki.

2

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno dodając cukier puder. Do oddzielnego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku. Wsyp zawartość opakowania z żelatyną-fix deserową i krótko zmiksuj do całkowitego rozpuszczenia. Do serka waniliowego wlej żelatynę, połącz mikserem i dołóż bitą śmietanę. Wszystko razem miksuj na wysokich obrotach. Gotową masę wyłóż do tortownicy, wyrównaj i odstaw z powrotem do lodówki do stężenia.

3

Mus truskawkowy

Truskawki umyj i odszypułkuj. 3/4 truskawek (600 g) wsyp do wysokiej miski i miksuj blenderem. Następnie przetrzyj przez sito i wymieszaj z cukrem. Do oddzielnego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku. Wsyp zawartość opakowania z żelatyną-fix deserową i krótko zmiksuj do całkowitego rozpuszczenia. Żelatynę połącz z musem truskawkowym. Mus wylej na masę serową i odstaw do lodówki do stężenia. Sernik udekoruj pozostałymi truskawkami, schłodź w lodówce.