PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik na zimno z galaretką krystaliczną i truskawkami

Wyśmienity sernik z truskawkowo-waniliową galaretką

10 - 12 porcji

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik na zimno z galaretką krystaliczną i truskawkami

Składniki:

500 ml wody
1 opak. Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia
70 g biszkoptów (ok. 14 sztuk)
300 ml wody
2 opak. Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia
1000 g twarogu trzykrotnie zmielonego
120 g cukru pudru
250 ml śmietanki 36% tł. (schłodzonej)
10 - 12 szt. truskawek

preparation

Przygotowanie

1

Galaretka do dekoracji

Zagotuj wodę i odmierz 500 ml wody. Wsyp galaretkę krystaliczną i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Wystudź i odstaw do lekkiego stężenia.

2

Masa sernikowa

Dno formy o śr. 24 cm wyłóż biszkoptami. Zagotuj wodę i odmierz 300 ml. Wsyp dwie galaretki krystaliczne i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Twaróg z cukrem (lub serki) zmiksuj. Stopniowo wlewaj wystudzoną galaretkę, aż do połączenia składników. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij mikserem i dodawaj porcjami do masy sernikowej. Dokładnie wymieszaj mikserem (masę przygotowaną na serkach przed wylaniem do formy odstaw na 5 min. do lodówki).

Całość przelej do formy i odstaw do lodówki na 2-3 h.

Wyjmij sernik z lodówki. Ułóż na nim połówki lub plasterki truskawek i zalej lekko tężejącą galaretką. Sernik wstaw do lodówki do stężenia galaretki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik na zimno z galaretką krystaliczną i truskawkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1344 kJ
321 kcal
586 kJ
140 kcal
Tłuszcz 9.24 g 4.02 g
Węglowodany 37.47 g 16.29 g
Białko 21.86 g 9.51 g