Rolada Zebra

Biszkopt z ciemnego i jasnego z masą śmietanową i truskawkami

ok. 12 - 14 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Rolada Zebra

Biszkopt:

100 g mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
5 szt. jajek
100 g cukru drobnego
1 szczypta soli
15 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera

Masa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera

Do dekoracji:

100 g truskawek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj dwa woreczki cukiernicze do masy biszkoptowej.

2

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Białka umieść w misie i ubijaj na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj szczyptę soli, a następnie stopniowo dodawaj cukier. Ciągle ubijając dodaj kolejno żółtka. Następnie zmniejsz obroty miksera do najniższych obrotów i stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem.

3

Połowę przygotowanej masy przełóż do pierwszego worka cukierniczego. Do drugiej części dodaj kakao i bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką. Gotową masę kakaową przełóż do drugiego worka.

4

Pieczenie

Z woreczka z jasną masą odetnij koniec (na szerokość ok. 7 - 10 mm) i wyciskaj ukośnie na blachę jasne pasy ciasta zostawiając pomiędzy odstępy o podobnej szerokości. Nastepnie uzupełnij puste miejsca masą kakaową tak, aby powstała zebra. Wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 200 °C

Piekarnik gazowy: 200 °C

Czas pieczenia: ok. 10 - 12 min.

5

Po upieczeniu biszkopt wyjmij z piekarnika i przełóż na ściereczkę papierem do góry. Zdejmij papier, przykryj drugą ściereczką i obróć z powrotem tak, aby ładniejsza strona pasów była pod spodem. Zdejmij ściereczkę z góry, a następnie zaczynając od krótszego boku zawiń ciasto na kształt rolady razem ze ściereczką spod spodu. Odłóż do całkowitego wystudzenia.

6

Masa

Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i krótko zmiksuj. Ciasto delikatnie rozwiń, posmaruj masą śmietankową (niewielką ilość zostaw do dekoracji), a następnie zawiń w roladę.

7

Dekorowanie

Pozostałą część masy przełóż do woreczka z ozdobną końcówką i udekoruj wierzch. Truskawki umyj, odszypułkuj i osusz. Kawałkami truskawek udekoruj roladę. Wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 1 h.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Rolada Zebra

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 976 kJ
233 kcal
1047 kJ
250 kcal
Tłuszcz 14.37 g 15.45 g
Węglowodany 22.00 g 23.65 g
Białko 5.37 g 5.77 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne