PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Rogaliki z serem na maślance

Drożdżowe rogaliki z białym serem

24 porcje

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Rogaliki z serem na maślance

Ciasto:

450 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
200 ml maślanki
150 ml wody (ciepłej)
1 szt. jajek

Nadzienie:

400 g twarogu
2 szt. żółtek
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
80 g cukru

Do smarowania:

1 szt. jajek
3 łyżki wody

Do dekoracji:

50 g cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól. Maślankę wymieszaj z ciepłą wodą i jajkiem, dodaj do suchych składników. Wszystko razem dokładnie wyrób, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 h, tak aby ciasto do podwoiło swoją objętość.

2

Nadzienie

Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z żóltkami, cukrem i cukrem wanilinowym.

3

Formowanie

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, lekko zagnieć i podziel na 2 części. Każdą część rozwałkuj na okrąg o grubości ok. 5 mm. Następnie okrąg przekrój na 4 części, a każdą z części podziel jeszcze na 3 trójkąty.

U podstawy każdego trójkąta nałóż łyżeczką porcję masy serowej i zwiń w kierunku od podstawy do wierzchołka tak, by koniec wierzchołka trójkąta znalazł się pod spodem rogalika.

4

Pieczenie

Gotowe rogaliki ułóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw jeszcze na ok. 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie każdy rogalik posmaruj roztrzepanym jajkiem z wodą. Wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

5

Dekorowanie

Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Rogaliki z serem na maślance

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 511 kJ
122 kcal
808 kJ
193 kcal
Tłuszcz 1.47 g 2.34 g
Węglowodany 20.63 g 32.75 g
Białko 6.52 g 10.35 g