PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Puszysty waniliowy sernik

Pyszny i aksamitny. Łatwy i szybkie w przygotowaniu. Nie będzie długo czekać na zainteresowanie gości!

24 porcji

średni 160 min

Składniki

Składniki

do przepisu Puszysty waniliowy sernik

Spód:

200 g herbatników

Masa serowa:

8 szt. żółtek
200 g cukru
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1000 g twarogu trzykrotnie zmielonego
100 g masła (rozpuszczonego)
30 g mąki ziemniaczanej
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
8 szt. białka

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż herbatniki, jeden obok drugiego.

2

Masa serowa

Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Do misy miksera dodaj żółtka, cukier i cukier z wanilią. Ucieraj do momentu powstania jasnej, puszystej masy. Następnie dodawaj partiami twaróg, cały czas mieszając. Cienkim strumieniem dodawaj rozpuszczone masło , cały czas ucierając. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. W osobnych miskach ubij śmietankę i białka. Zarówno ubite białka, jak i ubitą śmietankę dodaj do masy serowej. Wymieszaj delikatnie. Masę serową przelej delikatnie na ułożone herbatniki.

3

Pieczenie

Ciasto piecz w kąpieli wodnej tzn. zagotuj wodę i przelej ją do formy z wyposażenia piekarnika, po czym wstaw na samo dno rozgrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Czas pieczenia: 70 min.

Po upieczeniu zostaw ciasto w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik posyp cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Puszysty waniliowy sernik

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 858kJ
205kcal
921kJ
220kcal
Tłuszcz 9.59g 10.32g
Węglowodany 18.01g 19.37g
Białko 11.50g 12.37g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej