PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Puszysty waniliowy sernik

Pyszny i aksamitny. Łatwy i szybkie w przygotowaniu. Nie będzie długo czekać na zainteresowanie gości!

24 porcji

średni 160 min

Składniki

Składniki

do przepisu Puszysty waniliowy sernik

Spód:

200 g herbatników

Masa serowa:

8 szt. żółtek
200 g cukru
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1000 g twarogu trzykrotnie zmielonego
100 g masła (rozpuszczonego)
30 g mąki ziemniaczanej
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
8 szt. białka

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż herbatniki, jeden obok drugiego.

2

Masa serowa

Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Do misy miksera dodaj żółtka, cukier i cukier z wanilią. Ucieraj do momentu powstania jasnej, puszystej masy. Następnie dodawaj partiami twaróg, cały czas mieszając. Cienkim strumieniem dodawaj rozpuszczone masło , cały czas ucierając. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. W osobnych miskach ubij śmietankę i białka. Zarówno ubite białka, jak i ubitą śmietankę dodaj do masy serowej. Wymieszaj delikatnie. Masę serową przelej delikatnie na ułożone herbatniki.

3

Pieczenie

Ciasto piecz w kąpieli wodnej tzn. zagotuj wodę i przelej ją do formy z wyposażenia piekarnika, po czym wstaw na samo dno rozgrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Czas pieczenia: 70 min.

Po upieczeniu zostaw ciasto w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik posyp cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Puszysty waniliowy sernik

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 858kJ
205kcal
921kJ
220kcal
Tłuszcz 9.59g 10.32g
Węglowodany 18.01g 19.37g
Białko 11.50g 12.37g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt