PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pudding chia z konfiturą malinową

Deser jogurtowy z nasionami chia z dodatkiem ksylitolu i owoców

4 porcje (po 150 ml)

łatwe 20 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Pudding chia z konfiturą malinową

Składniki:

400 ml mleka
4 łyżeczki Cukru brzozowego - Ksylitolu z Finlandii Dr. Oetkera
8 łyżek Chia nasion szałwii hiszpańskiej
0,5 szt. cytryny (otarta skórka)
150 g jogurtu naturalnego typu greckiego

Do dekoracji:

80 g dżemu malinowego
1 szt. brzoskwiń (dojrzałej)
200 g malin

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

W misce wymieszaj mleko z ksylitolem, nasionami chia i skórką z cytryny. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki. Po 1 h wymieszaj jeszcze raz wszystkie składniki, aby nasiona chia równomiernie napęczniały, a następnie przykryj folią i zostaw na ok. 4 - 5 h lub na noc. Gdy całość zgęstnieje dodaj jogurt grecki, wymieszaj i rozłóż po równo do miseczek. Na wierzch połóż dżem lub konfiturę z malin oraz umyte owoce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pudding chia z konfiturą malinową

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1051kJ
251kcal
385kJ
92kcal
Tłuszcz 11.86g 4.36g
Węglowodany 28.71g 10.56g
Białko 9.88g 3.63g