Flag

Porzeczkowiec z bezą

ok. 30 porcji
Średni
60 min
Letnie słodko-kwaskowate ciasto na delikatnym spodzie
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
1 opak.Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 gmasła
1 szt.jajka
Warstwa owocowa
1000 gporzeczek czarnych
ok. 5 - 6 łyżkicukru
ok. 4 - 5 łyżekmąki ziemniaczanej
Beza
4 szt.białka
200 gcukru
1 łyżkamąki ziemniaczanej

Zobacz produkty

Picture - Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania wsyp do miski, zagnieć z masłem i jajkiem do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto odstaw do schłodzenia na 30 minut. Po schłodzeniu ciasto wyłóz na blachę o wym. 25 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Warstwa owocowa

Porzeczki przebierz, odrzuć gałązki, umyj i osusz. Owoce wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną, a następnie wyłóż na wystudzony spód ciasta.

4

Beza

Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodaj stopniowo cukier ciągle ubijając pianę, a następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Pianę ułóż na porzeczkach.

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

6

Suszenie

Następnie zmniejsz temp.

Czas suszenia: ok. 10 - 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 100 °C