do przepisu Placuszki w malinowych obłokach
4 szt. | jajek |
100 g | cukru pudru |
1 łyżka | oleju |
250 ml | mleka |
170 g | mąki |
1 łyżeczka | Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera |
1 szczypta | soli |
500 ml | śmietanki 30% tł. |
1 opak. | Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera |
250 g | malin |
100 g | jeżyn |
5 - 7 listków | mięty |
Żółtka oddzielić od białek. W misce mikserem utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać olej i wymieszać. Do masy z żółtek dodać mleko, mąkę i proszek do pieczenia, miksować 2-3 minuty aż powstanie jednolita masa. Ciasto odstawić na ok. 15 minut, aby odpoczęło. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Pianę delikatnie połączyć z wcześniej przygotowanym ciastem. Gotowe ciasto nakładać łyżką na rozgrzaną nasmarowaną tłuszczem patelnię, smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać Masę śmietanową o smaku malinowym, ubijać dalej aż powstanie jednolity krem. Placki podawać z Masą śmietanową o smaku malinowym, ze świeżymi owocami i listkami mięty.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
720kJ 172kcal |
837kJ 200kcal |
Tłuszcz | 9.63g | 11.20g |
Węglowodany | 18.94g | 22.02g |
Białko | 3.61g | 4.19g |