PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Placuszki w malinowych obłokach

Pyszne placuszki z masą śmietanową malinową

ok. 20 sztuk

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Placuszki w malinowych obłokach

Składniki:

4 szt. jajek
100 g cukru pudru
1 łyżka oleju
250 ml mleka
170 g mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli

Do dekoracji:

500 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
250 g malin
100 g jeżyn
5 - 7 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielić od białek. W misce mikserem utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać olej i wymieszać. Do masy z żółtek dodać mleko, mąkę i proszek do pieczenia, miksować 2-3 minuty aż powstanie jednolita masa. Ciasto odstawić na ok. 15 minut, aby odpoczęło. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Pianę delikatnie połączyć z wcześniej przygotowanym ciastem. Gotowe ciasto nakładać łyżką na rozgrzaną nasmarowaną tłuszczem patelnię, smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

2

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać Masę śmietanową o smaku malinowym, ubijać dalej aż powstanie jednolity krem. Placki podawać z Masą śmietanową o smaku malinowym, ze świeżymi owocami i listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Placuszki w malinowych obłokach

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 720 kJ
172 kcal
837 kJ
200 kcal
Tłuszcz 9.63 g 11.20 g
Węglowodany 18.94 g 22.02 g
Białko 3.61 g 4.19 g