PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Placek z porzeczkami

Placek drożdżowy z dodatkiem czerwonych porzeczek, płatków migdałów oraz mielonych pistacji

o 30 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Placek z porzeczkami

Ciasto:

200 ml mleka
125 g masła lub margaryny
400 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
100 g migdałów (mielonych)
100 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
1 szt. jajek

Obłożenie:

500 g porzeczek czerwonych
150 ml śmietanki 30% tł.
1 szt. jajek
100 g cukru
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

50 g migdałów (płatków)
25 g orzechów pistacjowych (posiekanych)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

W małym garnku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło lub margarynę.

2

Ciasto

Mąkę wymieszaj w misce z drożdżami. Dodaj pozostałe składniki oraz mieszaninę tłuszczu i mleka i całość zagnieć do czasu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło (podwoiło objętość). Blachę o wymiarach 40 x 30 cm posmaruj tłuszczem.

3

Ciasto ponownie krótko zagnieć na powierzchni posypanej mąką. Następnie rozwałkuj je i przełóż na blachę. Odstaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

4

Obłożenie

Porzeczki umyj i usuń szypułki (jeżeli owoce są mrożone należy je wcześniej rozmrozić). W misce wymieszaj śmietankę z jajkiem, cukrem i budyniem w proszku. Następnie dodaj porzeczki. Masę rozsmaruj na cieście.

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Piekarnik elektryczny:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 - 35 min.

6

Płatki migdałowe upraż na patelni bez tłuszczu, a następnie ostudź. Pistacje rozłup i drobno posiekaj. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.

7

Dekorowanie

Przed podaniem ciasto posyp płatkami migdałowymi oraz posiekanymi pistacjami. Możesz również posypać ciasto cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Placek z porzeczkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 716kJ
171kcal
1122kJ
268kcal
Tłuszcz 8.70g 13.59g
Węglowodany 21.83g 34.12g
Białko 3.71g 5.80g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!