PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Placek z porzeczkami

Placek drożdżowy z dodatkiem czerwonych porzeczek, płatków migdałów oraz mielonych pistacji

o 30 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Placek z porzeczkami

Ciasto:

200 ml mleka
125 g masła lub margaryny
400 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
100 g migdałów (mielonych)
100 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
1 szt. jajek

Obłożenie:

500 g porzeczek czerwonych
150 ml śmietanki 30% tł.
1 szt. jajek
100 g cukru
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

50 g migdałów (płatków)
25 g orzechów pistacjowych (posiekanych)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

W małym garnku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło lub margarynę.

2

Ciasto

Mąkę wymieszaj w misce z drożdżami. Dodaj pozostałe składniki oraz mieszaninę tłuszczu i mleka i całość zagnieć do czasu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło (podwoiło objętość). Blachę o wymiarach 40 x 30 cm posmaruj tłuszczem.

3

Ciasto ponownie krótko zagnieć na powierzchni posypanej mąką. Następnie rozwałkuj je i przełóż na blachę. Odstaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

4

Obłożenie

Porzeczki umyj i usuń szypułki (jeżeli owoce są mrożone należy je wcześniej rozmrozić). W misce wymieszaj śmietankę z jajkiem, cukrem i budyniem w proszku. Następnie dodaj porzeczki. Masę rozsmaruj na cieście.

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Piekarnik elektryczny:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 - 35 min.

6

Płatki migdałowe upraż na patelni bez tłuszczu, a następnie ostudź. Pistacje rozłup i drobno posiekaj. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.

7

Dekorowanie

Przed podaniem ciasto posyp płatkami migdałowymi oraz posiekanymi pistacjami. Możesz również posypać ciasto cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Placek z porzeczkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 716kJ
171kcal
1122kJ
268kcal
Tłuszcz 8.70g 13.59g
Węglowodany 21.83g 34.12g
Białko 3.71g 5.80g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt