PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pierś kaczki z sosem żurawinowo waniliowym

Soczysta pierś z kaczki w sosie z żurawiny z laską wanilii

ok. 4 porcje

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Pierś kaczki z sosem żurawinowo waniliowym

Sos:

1 szt. pomarańczy (sok i skórka z 1 pomarańczy)
100 g cukru
50 ml koniaku
1 szt. laski cynamonu
200 g żurawiny (świeżej)
1 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera

Składniki:

ok. 400 - 500 g piersi z kaczki
5 g soli
2 g pieprzu

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Pomarańczę umyj, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Na patelnię wlej sok, dodaj skórkę, cukier, alkohol i cynamon. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, mieszając, by cały cukier się rozpuścił. Zmniejsz ogień i duś 5 - 7 minut, aż sos nieco się zredukuje. Dodaj żurawinę i naciętą wzdłuż laskę wanilii. Duś jeszcze około 15 minut, aż owoce staną się miękkie. Na tym etapie możesz lekko rozgnieść je widelcem i zredukować wyciśnięty sok przez kolejne 5 minut. Odstaw, usuń laskę cynamonu i wanilii.

2

Przygotowanie piersi z kaczki

Pierś z kaczki opłucz, osusz i natnij skórę ostrym nożem na krzyż (by utworzyć kratkę). Uważaj, żeby przy tym nie naciąć mięsa. Natrzyj skórę solą i pieprzem. Ułóż piersi skórą do dołu na suchej, rozgrzanej teflonowej patelni i postaw na średnio-dużym ogniu. Smaż ok. 6 minut, usuwając łyżką nadmiar tłuszczu. Przewróć pierś i smaż kolejne 4 minuty. Piersi zawiń w folię aluminiową i odstaw na 5 - 7 minut.

Piersi podawaj polane sosem z pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pierś kaczki z sosem żurawinowo waniliowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2240 kJ
535 kcal
821 kJ
196 kcal
Tłuszcz 32.46 g 11.89 g
Węglowodany 39.29 g 14.39 g
Białko 16.08 g 5.89 g