PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pierś kaczki z sosem żurawinowo waniliowym

Soczysta pierś z kaczki w sosie z żurawiny z laską wanilii

o 4 porcje

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Pierś kaczki z sosem żurawinowo waniliowym

Sos:

1 szt. pomarańczy (sok i skórka z 1 pomarańczy)
100 g cukru
50 ml koniaku
1 szt. laski cynamonu
200 g żurawiny (świeżej)
1 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera

Składniki:

o 400 - 500 g piersi z kaczki
5 g soli
2 g pieprzu

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Pomarańczę umyj, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Na patelnię wlej sok, dodaj skórkę, cukier, alkohol i cynamon. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, mieszając, by cały cukier się rozpuścił. Zmniejsz ogień i duś 5 - 7 minut, aż sos nieco się zredukuje. Dodaj żurawinę i naciętą wzdłuż laskę wanilii. Duś jeszcze około 15 minut, aż owoce staną się miękkie. Na tym etapie możesz lekko rozgnieść je widelcem i zredukować wyciśnięty sok przez kolejne 5 minut. Odstaw, usuń laskę cynamonu i wanilii.

2

Przygotowanie piersi z kaczki

Pierś z kaczki opłucz, osusz i natnij skórę ostrym nożem na krzyż (by utworzyć kratkę). Uważaj, żeby przy tym nie naciąć mięsa. Natrzyj skórę solą i pieprzem. Ułóż piersi skórą do dołu na suchej, rozgrzanej teflonowej patelni i postaw na średnio-dużym ogniu. Smaż ok. 6 minut, usuwając łyżką nadmiar tłuszczu. Przewróć pierś i smaż kolejne 4 minuty. Piersi zawiń w folię aluminiową i odstaw na 5 - 7 minut.

Piersi podawaj polane sosem z pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pierś kaczki z sosem żurawinowo waniliowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2240kJ
535kcal
821kJ
196kcal
Tłuszcz 32.46g 11.89g
Węglowodany 39.29g 14.39g
Białko 16.08g 5.89g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!