Flag

Pierniczki - Gwiazdkowe Talarki

ok. 70 sztuk
Średni
60 min
Pierniczki - gwiazdkowe talarki z polewą oraz gwiazdami z czekolady
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Jeśli nie planujemy lukrować pierniczków, możemy nabłyszczyć ich powierzchnię, smarując je przed upieczeniem rozmąconym białkiem.
Porady i wskazówki
Ilość Pierniczków zależy od użytego kształtu foremki.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 opak.Pierniczków Dr. Oetkera
100 gmasła (miękkiego)
1 szt.jajka
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak.Blasku pereł Dr. Oetkera
3 opak.dekoracji z czekolady

Zobacz produkty

Picture - Pierniczków Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
Picture - Blasku pereł Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.


Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.

3

Dekorowanie

Polewy rozpuść w kąpieli wodnej. Polewy rozlej na środki ciasteczek. Następnie umieść na nich czekoladowe gwiazdy lekko dociskając. Na deserowej polewie białe gwiazdy na białej polewie gwiazdy deserowe. Szczyty ramion gwiazd udekoruj złotymi perełkami.

Porady i wskazówki

  • Jeśli nie planujemy lukrować pierniczków, możemy nabłyszczyć ich powierzchnię, smarując je przed upieczeniem rozmąconym białkiem.
  • Ilość Pierniczków zależy od użytego kształtu foremki.