PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Naleśniki z konfiturą z owoców leśnych

Pyszne pancakes z borówkami i konfiturą z owoców leśnych

ok. 35 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Naleśniki z konfiturą z owoców leśnych

Ciasto:

180 g mąki
300 ml maślanki
60 g masła (rozpuszczonego)
3 łyżki cukru pudru
1 szt. jajek
3 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli

Do dekoracji:

100 g borówek amerykańskich
400 g jogurtu naturalnego 2% tł.
200 g konfitury z owoców leśnych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

W misce przy pomocy miksera lub rózgi wymieszaj wszystkie składniki ciasta (poza masłem). Następnie dodaj masło i zmiksuj na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany. Pancakesy najlepiej smaż na suchej teflonowej patelni na średnim ogniu. Na rozgrzaną patelnię nakładaj niewielkie porcje ciasta - łyżką do zupy. Gdy na krawędziach placuszka pojawią się pęcherzyki odwróć go na drugą stronę.

2

Dekorowanie

Konfiturę wiśniową przełóż do garnuszka i lekko podgrzej do uzyskania płynnej konsystencji. Gotowe pancakesy podawaj z jogurtem naturalnym, borówkami i konfiturą z owoców leśnych.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Naleśniki z konfiturą z owoców leśnych

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 247 kJ
59 kcal
628 kJ
150 kcal
Tłuszcz 2.07 g 5.31 g
Węglowodany 8.62 g 22.09 g
Białko 1.60 g 4.11 g