Flag

Mini babeczki Dla Dziadka

24 porcje
Średni
40 min
Mini babeczki czekoladowe z kremem ajerkoniakowym i zabawną dekoracją
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Ilość Pierniczków zależy od użytego kształtu foremki.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Pierniczki
1 opak.Pierniczków Dr. Oetkera
100 gmasła (miękkiego)
1 szt.jajka
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak.Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
Babeczki
1 opak.Mini Babeczek czekoladowych z kropelkami czekolady
1 szt.jajka
50 mlwody
100 mloleju
Krem
300 mlmleka (schłodzonego)
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak ajerkoniakowy Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.Perełek cukrowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Pierniczków Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
Picture - Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
Picture - Mini Babeczek czekoladowych z kropelkami czekolady
Picture - Kremu do tortów i ciast smak ajerkoniakowy Dr. Oetkera
Picture - Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania Pierniczków

Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 minut do zamrażalnika.


Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i wytnij ciasteczka w kształcie wąsów wtykając w bok wykałaczkę. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z ciasteczkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone pierniczki odstaw do wystudzenia.

3

Dekorowanie pierniczków

Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną polewę wylej na pierniczek. Na nie zastygniętą polewę posyp posypkę.

4

Sposób przygotowania Mini Babeczek

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajko, wodę i olej. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji.

5

Dodawanie kropelek czekolady

Odsyp 1 - 2 łyżki kropelek czekolady. Pozostałe kropelki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach (po ok. 1 pełnej łyżeczce). Następnie babeczki posyp odsypanymi wcześniej kropelkami czekolady.

6

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 - 17 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Babeczki można zacząć dekorować gdy całkowicie ostygną.

7

Krem

Mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość kremu i miksuj ok. 3 minuty. Gotowy krem odstaw do schłodzenia na 10 minut. Następnie krem przełóż do rękawa cukierniczego i nakładaj na babeczki. Aby uzyskać różne kształty do nakładania kremu można użyć różnych końcówek dekoracyjnych.

8

Dekorowanie

Na środku rozety przymocuj pierniczek na wykałaczce. Babeczki udekoruj perełkami przed podaniem.

Porady i wskazówki

  • Ilość Pierniczków zależy od użytego kształtu foremki.