PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mini babeczki Dla Dziadka

Mini babeczki czekoladowe z kremem ajerkoniakowym i zabawną dekoracją

24 porcje

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mini babeczki Dla Dziadka

Pierniczki:

1 opak. Pierniczków Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera

Babeczki:

1 opak. Mini Babeczek czekoladowych z kropelkami czekolady
1 szt. jajek
50 ml wody
100 ml oleju

Krem:

300 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak ajerkoniakowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania Pierniczków

Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 minut do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i wytnij ciasteczka w kształcie wąsów wtykając w bok wykałaczkę. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z ciasteczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Upieczone pierniczki odstaw do wystudzenia.

3

Dekorowanie pierniczków

Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną polewę wylej na pierniczek. Na nie zastygniętą polewę posyp posypkę.

4

Sposób przygotowania Mini Babeczek

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajko, wodę i olej. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji.

5

Dodawanie kropelek czekolady

Odsyp 1 - 2 łyżki kropelek czekolady. Pozostałe kropelki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach (po ok. 1 pełnej łyżeczce). Następnie babeczki posyp odsypanymi wcześniej kropelkami czekolady.

6

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 - 17 min.

Babeczki można zacząć dekorować gdy całkowicie ostygną.

7

Krem

Mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość kremu i miksuj ok. 3 minuty. Gotowy krem odstaw do schłodzenia na 10 minut. Następnie krem przełóż do rękawa cukierniczego i nakładaj na babeczki. Aby uzyskać różne kształty do nakładania kremu można użyć różnych końcówek dekoracyjnych.

8

Dekorowanie

Na środku rozety przymocuj pierniczek na wykałaczce. Babeczki udekoruj perełkami przed podaniem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mini babeczki Dla Dziadka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1043 kJ
249 kcal
1516 kJ
362 kcal
Tłuszcz 12.32 g 17.85 g
Węglowodany 31.46 g 45.60 g
Białko 3.04 g 4.40 g