Mazurek migdałowy

Mazurek z migdałami, białą polewą, perełkami i motylkami z czekolady. Klasa i elegancja w jednym.

ok. 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mazurek migdałowy

Ciasto:

200 g mąki
1 szczypta soli
125 g masła
125 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szt. jajka

Nadzienie:

50 g migdałów mielonych
50 g cukru pudru
3 kropli Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
1 - 3 łyżeczek soku z cytryny

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak. Motylków z czekolady mlecznej i białej Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masło, cukier i cukier wanilinowy utrzyj mikserem na gładki krem. Dodaj jajko i szczyptę soli, zmiksuj. Mikser przestaw na małe obroty, stopniowo dodawaj mąkę i w ten sposób wyrób gęste ciasto. 2/3 masy wyłóż na papier do pieczenia i uformuj kształt jajka, wyrównaj. Resztę ciasta przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i fantazyjnie nałóż rant mazurka. Nakłuj widelcem dno mazurka.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika. Jeżeli ciasto za szybko zacznie się rumienić można po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C.

Piekarnik elektryczny: 200 °C

Piekarnik gazowy: 200 °C

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Gotowy mazurek odstaw do całkowitego ostygnięcia.

3

Masa migdałowa

Obrane migdały zmiel bardzo drobno. Do migdałów dodaj cukier i zmiksuj na jednolitą masę, dodaj kilka kropli aromatu cytrynowego i po łyżeczce soku z cytryny tak, aby uzyskać zwartą konsystencję. Jeżeli masa będzie zbyt kleista, dodaj więcej cukru, jeżeli zbyt sucha, dodaj jeszcze trochę soku z cytryny. Gotową masą wyłóż spód mazurka.

4

Dekorowanie

Polewę białą rozpuść w kąpieli wodnej i ¾ polewy wylej na nadzienie migdałowe, szybko i równo rozprowadź za pomocą noża. Gdy polewa na mazurku zastygnie, pozostałą część polewy ponownie rozgrzej i wykonaj nią fantazyjny wzorek. Następnie mazurek ozdób złotymi perełkami i czekoladowymi motylkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mazurek migdałowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1009 kJ
241 kcal
1905 kJ
455 kcal
Tłuszcz 12.25 g 23.11 g
Węglowodany 30.70 g 57.92 g
Białko 2.75 g 5.20 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne