PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mazurek migdałowy

Mazurek z migdałami, białą polewą, perełkami i motylkami z czekolady. Klasa i elegancja w jednym.

o 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mazurek migdałowy

Ciasto:

200 g mąki
1 szczypta soli
125 g masła
125 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szt. jajek

Nadzienie:

50 g migdałów mielonych
50 g cukru pudru
3 kropli Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
1 - 3 łyżeczek soku z cytryny

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak. Motylków z czekolady mlecznej i białej Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masło, cukier i cukier wanilinowy utrzyj mikserem na gładki krem. Dodaj jajko i szczyptę soli, zmiksuj. Mikser przestaw na małe obroty, stopniowo dodawaj mąkę i w ten sposób wyrób gęste ciasto. 2/3 masy wyłóż na papier do pieczenia i uformuj kształt jajka, wyrównaj. Resztę ciasta przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i fantazyjnie nałóż rant mazurka. Nakłuj widelcem dno mazurka.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika. Jeżeli ciasto za szybko zacznie się rumienić można po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C.

Piekarnik gazowy:  200 °C

Piekarnik elektryczny:  200 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Gotowy mazurek odstaw do całkowitego ostygnięcia.

3

Masa migdałowa

Obrane migdały zmiel bardzo drobno. Do migdałów dodaj cukier i zmiksuj na jednolitą masę, dodaj kilka kropli aromatu cytrynowego i po łyżeczce soku z cytryny tak, aby uzyskać zwartą konsystencję. Jeżeli masa będzie zbyt kleista, dodaj więcej cukru, jeżeli zbyt sucha, dodaj jeszcze trochę soku z cytryny. Gotową masą wyłóż spód mazurka.

4

Dekorowanie

Polewę białą rozpuść w kąpieli wodnej i ¾ polewy wylej na nadzienie migdałowe, szybko i równo rozprowadź za pomocą noża. Gdy polewa na mazurku zastygnie, pozostałą część polewy ponownie rozgrzej i wykonaj nią fantazyjny wzorek. Następnie mazurek ozdób złotymi perełkami i czekoladowymi motylkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mazurek migdałowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1009kJ
241kcal
1905kJ
455kcal
Tłuszcz 12.25g 23.11g
Węglowodany 30.70g 57.92g
Białko 2.75g 5.20g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej