Flag

Mazurek migdałowy

ok. 16 porcji
Średni
40 min
Mazurek z migdałami, białą polewą, perełkami i motylkami z czekolady. Klasa i elegancja w jednym.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
200 gmąki
1 szczyptasoli
125 gmasła
125 gcukru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szt.jajka
Nadzienie
50 gmigdałów mielonych
50 gcukru pudru
3 kropliAromatu cytrynowego Dr. Oetkera
1 - 3 łyżeczeksoku z cytryny
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak.dekoracji z czekolady
1 opak.Blasku pereł Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
Picture - Blasku pereł Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masło, cukier i cukier wanilinowy utrzyj mikserem na gładki krem. Dodaj jajko i szczyptę soli, zmiksuj. Mikser przestaw na małe obroty, stopniowo dodawaj mąkę i w ten sposób wyrób gęste ciasto. 2/3 masy wyłóż na papier do pieczenia i uformuj kształt jajka, wyrównaj. Resztę ciasta przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i fantazyjnie nałóż rant mazurka. Nakłuj widelcem dno mazurka.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika. Jeżeli ciasto za szybko zacznie się rumienić można po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C


Gotowy mazurek odstaw do całkowitego ostygnięcia.

3

Masa migdałowa

Obrane migdały zmiel bardzo drobno. Do migdałów dodaj cukier i zmiksuj na jednolitą masę, dodaj kilka kropli aromatu cytrynowego i po łyżeczce soku z cytryny tak, aby uzyskać zwartą konsystencję. Jeżeli masa będzie zbyt kleista, dodaj więcej cukru, jeżeli zbyt sucha, dodaj jeszcze trochę soku z cytryny. Gotową masą wyłóż spód mazurka.

4

Dekorowanie

Polewę białą rozpuść w kąpieli wodnej i ¾ polewy wylej na nadzienie migdałowe, szybko i równo rozprowadź za pomocą noża. Gdy polewa na mazurku zastygnie, pozostałą część polewy ponownie rozgrzej i wykonaj nią fantazyjny wzorek. Następnie mazurek ozdób złotymi perełkami i czekoladowymi motylkami.