PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mazurek migdałowy

Mazurek z migdałami, białą polewą, perełkami i motylkami z czekolady. Klasa i elegancja w jednym.

ok. 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mazurek migdałowy

Ciasto:

200 g mąki
1 szczypta soli
125 g masła
125 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szt. jajek

Nadzienie:

50 g migdałów mielonych
50 g cukru pudru
3 kropli Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
1 - 3 łyżeczek soku z cytryny

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak. Motylków z czekolady mlecznej i białej Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masło, cukier i cukier wanilinowy utrzyj mikserem na gładki krem. Dodaj jajko i szczyptę soli, zmiksuj. Mikser przestaw na małe obroty, stopniowo dodawaj mąkę i w ten sposób wyrób gęste ciasto. 2/3 masy wyłóż na papier do pieczenia i uformuj kształt jajka, wyrównaj. Resztę ciasta przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i fantazyjnie nałóż rant mazurka. Nakłuj widelcem dno mazurka.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika. Jeżeli ciasto za szybko zacznie się rumienić można po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C.

Piekarnik elektryczny: 200 °C

Piekarnik gazowy: 200 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Gotowy mazurek odstaw do całkowitego ostygnięcia.

3

Masa migdałowa

Obrane migdały zmiel bardzo drobno. Do migdałów dodaj cukier i zmiksuj na jednolitą masę, dodaj kilka kropli aromatu cytrynowego i po łyżeczce soku z cytryny tak, aby uzyskać zwartą konsystencję. Jeżeli masa będzie zbyt kleista, dodaj więcej cukru, jeżeli zbyt sucha, dodaj jeszcze trochę soku z cytryny. Gotową masą wyłóż spód mazurka.

4

Dekorowanie

Polewę białą rozpuść w kąpieli wodnej i ¾ polewy wylej na nadzienie migdałowe, szybko i równo rozprowadź za pomocą noża. Gdy polewa na mazurku zastygnie, pozostałą część polewy ponownie rozgrzej i wykonaj nią fantazyjny wzorek. Następnie mazurek ozdób złotymi perełkami i czekoladowymi motylkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mazurek migdałowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1009 kJ
241 kcal
1905 kJ
455 kcal
Tłuszcz 12.25 g 23.11 g
Węglowodany 30.70 g 57.92 g
Białko 2.75 g 5.20 g