PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Lukrowane serduszka

Kolorowe, udekorowane ciasteczka w kszatłcie serc

ok. 30 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Lukrowane serduszka

Ciasto:

200 g mąki
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
100 g masła
80 g cukru pudru
1 łyżeczka Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
2 szt. żółtek
1 łyżka mleka

Do dekoracji:

1 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj pozostałe składniki, zagnieć gładkie ciasto, wstaw do lodówki. Ciasto rozwałkyj na grubość ok. 3 mm.

2

Pieczenie

Metalową foremką wycinaj serduszka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

3

Dekorowanie

Lukry rozpuść w kąpieli wodnej. Ostudzone serduszka polej lukrem. Odstaw do zastygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu jednego lukru nakładaj lukier innego koloru tworząc wzorki. Na wilgotny lukier posyp perełki cukrowe.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Lukrowane serduszka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 431 kJ
103 kcal
1662 kJ
397 kcal
Tłuszcz 3.22 g 12.39 g
Węglowodany 17.16 g 65.99 g
Białko 0.95 g 3.65 g