PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kruche ciasto z rabarbarem, wiśniami i budyniem

Kruche, maślane ciasto z owocami i budyniową pianką. Pyszne połączenie rabarbaru i wiśni!

24 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kruche ciasto z rabarbarem, wiśniami i budyniem

Ciasto kruche:

250 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
50 g cukru
200 g masła (zimnego)
4 szt. żółtek

Nadzienie:

600 g rabarbaru
400 g wiśni lub mrożonych bez pestek
100 g cukru
80 g mąki ziemniaczanej

Budyniowa pianka:

4 szt. białka
190 g cukru
2 opak. Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
120 ml oleju

Do dekoracji:

50 g cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąki przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj zimne masło i żółtka, całość zagnieć szybko na jednolite ciasto. Podziel je na dwie części (1/3 i 2/3), zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce ok. 40-60 minut.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do temp. 190°C. Prostokątną blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Schłodzoną, większą część ciasta zetrzyj na tarce równomiernie rozprowadzając na spodzie blachy. 

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Upieczony spód wyjmij z piekarnika i obniż temp. do 180°C.

3

Nadzienie

Rabarbar umyj, pokrój na kawałki i włóż do miski, dodaj wypestkowane wiśnie. Wsyp cukier mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Wyłóż na podpieczony spód.

4

Budyniowa pianka

Białka ubij z cukrem na sztywną lśniącą pianę. Do ubitej piany wmiksuj delikatnie budynie.
Cały czas miksując na wolnych obrotach wlewaj cienką strużką olej.
 
Gotową piankę wyłóż na owoce. Na wierzch równomiernie zetrzyj pozostałą część ciasta. 

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do zrumienienia.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim ciasto na ok. 10-15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Przed podaniem wierzch możesz oprószyć cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kruche ciasto z rabarbarem, wiśniami i budyniem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1093 kJ
261 kcal
1093 kJ
261 kcal
Tłuszcz 13.13 g 13.13 g
Węglowodany 34.33 g 34.33 g
Białko 2.63 g 2.63 g