Kruche ciasto z rabarbarem, wiśniami i budyniem

Kruche, maślane ciasto z owocami i budyniową pianką. Pyszne połączenie rabarbaru i wiśni!

24 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kruche ciasto z rabarbarem, wiśniami i budyniem

Ciasto kruche:

250 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
50 g cukru
200 g masła (zimnego)
4 szt. żółtek

Nadzienie:

600 g rabarbaru
400 g wiśni lub mrożonych bez pestek
100 g cukru
80 g mąki ziemniaczanej

Budyniowa pianka:

4 szt. białka
190 g cukru
2 opak. Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
120 ml oleju

Do dekoracji:

50 g cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąki przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj zimne masło i żółtka, całość zagnieć szybko na jednolite ciasto. Podziel je na dwie części (1/3 i 2/3), zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce ok. 40-60 minut.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do temp. 190°C. Prostokątną blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Schłodzoną, większą część ciasta zetrzyj na tarce równomiernie rozprowadzając na spodzie blachy. 

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Upieczony spód wyjmij z piekarnika i obniż temp. do 180°C.

3

Nadzienie

Rabarbar umyj, pokrój na kawałki i włóż do miski, dodaj wypestkowane wiśnie. Wsyp cukier mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Wyłóż na podpieczony spód.

4

Budyniowa pianka

Białka ubij z cukrem na sztywną lśniącą pianę. Do ubitej piany wmiksuj delikatnie budynie.
Cały czas miksując na wolnych obrotach wlewaj cienką strużką olej.
 
Gotową piankę wyłóż na owoce. Na wierzch równomiernie zetrzyj pozostałą część ciasta. 

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do zrumienienia.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim ciasto na ok. 10-15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Przed podaniem wierzch możesz oprószyć cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kruche ciasto z rabarbarem, wiśniami i budyniem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1093 kJ
261 kcal
1093 kJ
261 kcal
Tłuszcz 13.13 g 13.13 g
Węglowodany 34.33 g 34.33 g
Białko 2.63 g 2.63 g

Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne

Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne