PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kruche ciasteczka z serduszkiem

Ciasteczka przełożone pysznym kremem budyniowym

ok. 9 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kruche ciasteczka z serduszkiem

Ciasto:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła
1 szt. jajek

Krem:

350 ml mleka
1 opak. Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
50 g cukru
100 g masła
5 kropli Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 łyżka cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania ciasta wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta, schłodzić, rozwałkować na prostokąt o wym. 30 x 30 cm.

2

Krem

Ugotuj budyń z 350 ml mleka z dodatkiem cukru. Gorący budyń przelej do szklanej salaterki. Masło utrzyj na puszystą masę, dodawaj małymi porcjami zimny budyń. Dodaj do smaku aromat.

3

Formowanie ciastek

Z ciasta wytnij radełkiem prostokąty o wym. 5 x 10 cm. Otrzymane prostokąty podziel na dwie części. W połowie ciastek wykrój foremką serduszka tak, aby powstały puste środki.

4

Pieczenie

Ułóż ciastka na blasze wyłozonej papierem do pieczenia.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 8 min.

5

Dekorowanie

Pełne prostokąty posmaruj kremem budyniowym, przykryj ciastkiem z otworem i posyp cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kruche ciasteczka z serduszkiem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1662 kJ
397 kcal
1340 kJ
320 kcal
Tłuszcz 20.69 g 16.68 g
Węglowodany 47.38 g 38.21 g
Białko 5.47 g 4.41 g