PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kruche ciasteczka z serduszkiem

Ciasteczka przełożone pysznym kremem budyniowym

o 9 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kruche ciasteczka z serduszkiem

Ciasto:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła
1 szt. jajek

Krem:

350 ml mleka
1 opak. Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
50 g cukru
100 g masła
5 kropli Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 łyżka cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania ciasta wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta, schłodzić, rozwałkować na prostokąt o wym. 30 x 30 cm.

2

Krem

Ugotuj budyń z 350 ml mleka z dodatkiem cukru. Gorący budyń przelej do szklanej salaterki. Masło utrzyj na puszystą masę, dodawaj małymi porcjami zimny budyń. Dodaj do smaku aromat.

3

Formowanie ciastek

Z ciasta wytnij radełkiem prostokąty o wym. 5 x 10 cm. Otrzymane prostokąty podziel na dwie części. W połowie ciastek wykrój foremką serduszka tak, aby powstały puste środki.

4

Pieczenie

Ułóż ciastka na blasze wyłozonej papierem do pieczenia.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 8 min.

5

Dekorowanie

Pełne prostokąty posmaruj kremem budyniowym, przykryj ciastkiem z otworem i posyp cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kruche ciasteczka z serduszkiem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1662kJ
397kcal
1340kJ
320kcal
Tłuszcz 20.69g 16.68g
Węglowodany 47.38g 38.21g
Białko 5.47g 4.41g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej