Flag

Kruche babeczki z kremem makowym

ok. 25 sztuk
Średni
40 min
Babeczki na kruchym spodzie z kremem waniliowym i makiem oraz Amaretto
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
1 opak.Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 gmasła (miękkiego)
2 szt.żółtek
1 łyżkaśmietany 18% tł.
Krem makowy
150 gmaku
300 mlmleka (schłodzonego)
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
100 gmasła (miękkiego)
75 mllikieru amaretto
Do dekoracji
2 opak.dekoracji z czekolady

Zobacz produkty

Picture - Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj miękkie masło, żółtka i śmietanę. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto włóż do zamrażalnika na ok. 30 min. Metalowe foremki wysmaruj masłem, a następnie wylep dobrze schłodzonym ciastem.

2

Pieczenie

Foremki z ciastem wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 - 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Krem makowy

Mak zalej wrzącą wodą, zalewając 1 cm ponad powierzchnię i pozostaw na 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyciśnij go przez gazę i dwukrotnie zmiel w maszynce. Do wysokiego naczynia wlej mleko. Zawartość torebki wsyp do mleka i miksuj całość - najpierw na niskich, a po chwili na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Utrzyj miękkie masła na puch i dodaj je do ubitego z mlekiem kremu. Połącz całość miksując przez ok. 2 minuty. Następnie dodaj zmielony mak i amaretto, wymieszaj. Krem przełóż do rękawa cukierniczego z tylką i udekoruj babeczki.

4

Dekorowanie

Schłodzone babeczki udekoruj dekoracjami z czekolady.