PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Krem rumowo-waniliowy

Wykwintny deser budyniowo-czekoladowy z odrobiną rumu

ok. 4 - 6 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Krem rumowo-waniliowy

Składniki:

1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
500 ml mleka
2 łyżki cukru
4 łyżki rumu
250 ml śmietanki 30% tł.

Do dekoracji:

1 opak. Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
1 opak. Serduszek z czekolady deserowej i białej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Z 500 ml zimnego mleka odlać ćwierć szklanki i rozmieszać w nim zawartość opakowania budyniu, dodając 2 łyżki cukru. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotować. Przełożyć do szklanej miski, nakryć szczelnie folią spożywczą i wystudzić. Zimny budyń wymieszać mikserem z 4 łyżkami rumu. Śmietankę ubić.

Deser porcjować warstwami: warstwę budyniu, posypki czekoladowej, bitej śmietany, ponownie budyń.

2

Dekorowanie

Wierzch deseru udekorować kleksem ubitej śmietany, posypać posypką czekoladową i serduszkami z ciemnej czekolady.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Krem rumowo-waniliowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1503 kJ
359 kcal
795 kJ
190 kcal
Tłuszcz 22.09 g 11.69 g
Węglowodany 34.35 g 18.18 g
Białko 5.72 g 3.03 g