PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Koszyczek wielkanocny drożdżowy

Nie tylko na kurczaczki

1 porcja

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Koszyczek wielkanocny drożdżowy

Ciasto:

100 ml mleka (ciepłego)
20 g masła
35 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szt. jajek
200 g mąki
0,5 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
1 szczypta soli
1 szt. jajek do posmarowania

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mleko podgrzej, masło rozpuść. Do letniego mleka dodaj rozpuszczone masło, cukier, cukier wanilinowy, roztrzepane jajko i całość wymieszaj. W misce wymieszaj mąkę, drożdże oraz sól, następnie dodaj płynne składniki. Całość wyrabiaj, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość.

Przygotuj formę do pieczenia babki o śr. ok. 20 cm, którą posmaruj po zewnętrznej stronie masłem i obsyp bułką tartą.

Wyrośnięte ciasto wyłóży na stolnicę i rozwałkuj. Wycinaj paski o szerokości ok. 1 cm. Z pasków uformuj wałeczki. Na formie do babki, ułożonej do góry dnem, układaj pionowo paski, od czubka naczynia do brzegów. Między paskami powinny być ok. 1 - 2 cm odstępy. Z ciasta wytnij krążek i przyklej go na czubku babki, tak by skleić paski koszyczka – to będzie dno koszyczka. Zrób jeden długi wałeczek i przyklej go dookoła formy w najszerszym miejscu koszyczka, tworząc jego rant.

Z pozostałego ciasta zrób dwa długie wałeczki. Skręć je ze sobą, tak by na końcach powstały pętelki. W otwory na końcach wsuń wałeczki z foli aluminiowej, by zachować kształt pętelki podczas pieczenia. Zaplecione ciasto wygnij w kształt pałąka i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok postaw formę z koszyczkiem. Całość odstaw na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

2

Pieczenie

Obie części koszyczka posmaruj dokładnie roztrzepanym jajkiem. Następnie wstaw koszyk do piekarnika. Jeżeli koszyczek będzie się za szybko rumienić to po 10 minutach zmniejsz temp. do 180°C.

Piekarnik elektryczny: 200 °C

Piekarnik gazowy: 200 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

3

Dekorowanie

Po ostygnięciu ostrożnie zdejmij koszyczek z formy. Przez pętelki w „pałąku" przepleć wstążkę i przywiąż wstążeczkami rączkę do koszyczka.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Koszyczek wielkanocny drożdżowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 5196 kJ
1241 kcal
1063 kJ
254 kcal
Tłuszcz 33.58 g 6.88 g
Węglowodany 196.00 g 40.16 g
Białko 41.16 g 8.43 g