Flag

Kostka karmelowa z orzeszkami

ok. 30 - 35 porcji
Średni
40 min
Kruche ciasto z masą karmelową i orzeszkami ziemnymi
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
1 opak.Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 gmasła
1 szt.jajka
Masa kajmakowa
150 gmasła
150 gcukru
400 gmleka zagęszczonego, niesłodzonego
Do dekoracji
100 gorzeszków ziemnych solonych
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania kruchego ciasta przesyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Wszystkie składniki zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny, żeby się schłodziło. Formę o wym. 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia i przełóż na dno formy, po czym ponownie, tym razem w formie, wstaw do lodówki na kilkanaście minut.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C

3

Masa kajmakowa

W garnku rozpuść masło z cukrem, dodaj skondensowane mleko i gotuj na średniej mocy palnika ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliło. Kiedy karmel zgęstnieje i uzyska złotobrązowy kolor, zdejmij go z palnika i równomiernie wylej na upieczony kruchy spód.

4

Dekorowanie

W gorącej wodzie zanurz torebkę z polewą na ok. 5 minut, żeby się rozpuściła. Na ciasto i karmelowy wierzch wysyp orzeszki, po czym oblej polewą i odstaw do przestygnięcia.