Kopiec Kreta CZARNY

CZARNY Kopiec Kreta na 20 urodziny!

ok. 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kopiec Kreta CZARNY

Ciasto:

1 opak. Kopca Kreta CZARNEGO Dr. Oetkera
100 g margaryny (miękkiej)
2 szt. jajek
100 ml mleka
3 szt. bananów

Do nasączenia:

3 łyżki wody
1 łyżeczka cukru
0,5 szt. cytryny (sok z wyciśniętej cytryny do smaku)

Masa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
100 ml wody (letniej)

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Przygotowanie ciasta

Piekarnik nagrzej do temp. 170⁰C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Okrągłą formę (Ø 24 cm) wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jaja i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez 3 min, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto rozłóż równomiernie w formie.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Czas pieczenia: ok. 30 - 35 min.

3

Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz i wystudź.
Masę ubijaj dopiero po ostudzeniu i wydrążeniu ciasta.

4

Wydrążenie ciasta i ułożenie bananów

Wyłóż ciasto na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ na głębokość 0,5 cm, zostawiając na brzegu 1 cm nienaruszonego ciasta (możesz też delikatnie użyć noża). Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz (3 łyżki wody z cukrem i sokiem cytryny do smaku). Banany obierz, przekrój wzdłuż i płaską stroną  ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniały barwy możesz je skropić sokiem z cytryny).

5

Przygotowanie masy i posypanie ciasta

Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 min na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej letnią wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez 30 sek. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekoladowe.
Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kopułę i posyp pokruszonym ciastem. Wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.
Ciasto może się obsypywać - to typowe dla Kopca Kreta.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kopiec Kreta CZARNY

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1491 kJ
356 kcal
988 kJ
236 kcal
Tłuszcz 20.80 g 13.77 g
Węglowodany 37.72 g 24.98 g
Białko 5.32 g 3.52 g
Nasze produkty
20 urodziny Kopca Kreta
Poznaj Kopcowe przepisy i inspiracje
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.