PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kolorowy twist – Babeczki na Dzień Dziecka

Babeczki Kopce kreta z kolorową masą śmietanową

12 sztuk

średni 80 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kolorowy twist – Babeczki na Dzień Dziecka

Babeczki:

1 opak. Babeczek Kopce Kreta Dr. Oetkera
1 szt. jajek
80 ml oleju
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
150 g truskawek

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej smak śmietankowy Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Konfetti Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze z wyposażenia piekarnika przygotowałam foremki. Nagrzej piekarnik do temp. 175°C. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jajko, olej i 4 łyżki śmietanki. Całość miksuj ok. 3 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe ciasto nałóż łyżką do połowy papilotek. 

2

Pieczenie

Piekarnik gazowy:  175 °C

Czas pieczenia: o 20 min.

3

Wydrążenie babeczek

Za pomocą łyżeczki wydrąż babeczki pośrodku do wys. ok. 1,5 cm, pozostawiając na brzegach ok. 0,5 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój w drobną kostkę i wypełnij nimi wydrążone babeczki. 

4

Przygotowanie masy i posypanie ciastem

Schłodzoną śmietankę wlej do miski i miksując wsyp mieszankę do masy. Ubijaj całość przez ok. 2 min, a następnie wsyp płatki czekoladowe i delikatnie wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na babeczki, formując za pomocą noża kopułki, a następnie posyp pokruszonym ciastem. Wstaw na 30 min do lodówki.

5

Masa śmietanowa

Śmietankę ubij mikserem, pod koniec dodaj masę śmietanową i jeszcze przez chwilę miksuj na niskich obrotach. Połowę kremu przełóż do drugiej miski. Każdą z mas zabarw barwnikiem do uzyskania pożądanego koloru. Przygotuj trzy worki cukiernicze. Do dwóch nałóż masy, odetnij końcówki worków, po czym oba umieść w trzecim worku z ozdobną końcówką. Krem wyciskaj okrężnymi ruchami od zewnątrz do środka i udekoruj posypką.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kolorowy twist – Babeczki na Dzień Dziecka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1595kJ
381kcal
1306kJ
312kcal
Tłuszcz 27.07g 22.19g
Węglowodany 32.61g 26.73g
Białko 4.35g 3.57g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej