PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kolorowy twist – Babeczki na Dzień Dziecka

Babeczki Kopce kreta z kolorową masą śmietanową

12 sztuk

średni 80 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kolorowy twist – Babeczki na Dzień Dziecka

Babeczki:

1 opak. Babeczek Kopce Kreta Dr. Oetkera
1 szt. jajek
80 ml oleju
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
150 g truskawek

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Konfetti Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze z wyposażenia piekarnika przygotowałam foremki. Nagrzej piekarnik do temp. 175°C. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jajko, olej i 4 łyżki śmietanki. Całość miksuj ok. 3 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe ciasto nałóż łyżką do połowy papilotek. 

2

Pieczenie

Piekarnik elektryczny: 175 °C

Piekarnik gazowy: 175 °C

Czas pieczenia: ok. 20 min.

3

Wydrążenie babeczek

Za pomocą łyżeczki wydrąż babeczki pośrodku do wys. ok. 1,5 cm, pozostawiając na brzegach ok. 0,5 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój w drobną kostkę i wypełnij nimi wydrążone babeczki. 

4

Przygotowanie masy i posypanie ciastem

Schłodzoną śmietankę wlej do miski i miksując wsyp mieszankę do masy. Ubijaj całość przez ok. 2 min, a następnie wsyp płatki czekoladowe i delikatnie wymieszaj łyżką. Masę wyłóż na babeczki, formując za pomocą noża kopułki, a następnie posyp pokruszonym ciastem. Wstaw na 30 min do lodówki.

5

Masa śmietanowa

Śmietankę ubij mikserem, pod koniec dodaj masę śmietanową i jeszcze przez chwilę miksuj na niskich obrotach. Połowę kremu przełóż do drugiej miski. Każdą z mas zabarw barwnikiem do uzyskania pożądanego koloru. Przygotuj trzy worki cukiernicze. Do dwóch nałóż masy, odetnij końcówki worków, po czym oba umieść w trzecim worku z ozdobną końcówką. Krem wyciskaj okrężnymi ruchami od zewnątrz do środka i udekoruj posypką.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kolorowy twist – Babeczki na Dzień Dziecka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1595 kJ
381 kcal
1306 kJ
312 kcal
Tłuszcz 27.07 g 22.19 g
Węglowodany 32.61 g 26.73 g
Białko 4.35 g 3.57 g