Flag

Jesienna tarta z jabłkami

16 porcji
Łatwy
40 min
Kruche ciasto z kremem budyniowym i jabłkami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
1 opak.Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
150 gmasła
1 szt.żółtka
1 łyżkaśmietany 18% tł. (kwaśnej)
Krem budyniowy
500 mlmleka
1 opak.Kremu do Karpatki klasycznego Dr. Oetkera
Obłożenie
ok. 3 - 4 szt.jabłek
2 łyżeczkicynamonu

Zobacz produkty

Picture - Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
Picture - Kremu do Karpatki klasycznego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Formę do tarty o śr. 25 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto zagnieć do połączenia się składników i uformuj kulę. Schłodź ok. 30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na okrągły placek. Przy pomocy wałka przełóż ciasto do formy, nakłuj widelcem.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C

3

Krem budyniowy

Do wysokiego naczynia wlej połowę porcji mleka i wymieszaj z zawartością opakowania kremu. Pozostałe mleko zagotuj, zestaw z palnika i dodaj do niego drugą połowę z zawartością opakowania kremu. Następnie całość zagotuj. Gotowy krem przełóż na upieczony spód.

4

Obłożenie

Jabłka umyj, obierz i pokrój na plasterki. Ułóż na kremie budyniowym i wstaw do piekarnika. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia, a przed podaniem posyp cynamonem.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C