Flag

Indyk w galarecie

ok. 10 - 12 porcji
Średni
60 min
Kruchy indyk, warzywa i smaczna galareta
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 szt.jajka
1 puszkazielonego groszku
1 słoikszparagów konserwowych
500 gwędliny z indyka
2 szt.kostek rosołowych
1 opak.Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
1 szczyptapieprzu
6 szt.zielonych oliwek

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny 20 g Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Jajko ugotować na twardo, pokroić w plasterki. Groszek i szparagi osączyć na sicie. Wędlinę z indyka pokroić na kawałki. Zagotować 1 litr wody, zestawić z ognia, rozpuścić 2 kostki rosołowe, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wywar doprawić solą i pieprzem. Na dno prostokątnej formy do ciast (o długości 24 cm) wlać cienką warstwę wywaru, zostawić do stężenia. Ułożyć w równych odległościach plasterki jajka i szparagi, wsypać część groszku. Wlać ponownie część wywaru, odstawić do zastygnięcia. Szparagi oraz 6 przekrojonych na pół oliwek ułożyć na bokach formy. Rozłożyć mięso, wsypać resztę groszku i zalać pozostałym wywarem. Naczynie wstawić na kilka godzin do lodówki.