Flag

Gofry belgijskie z wanilią

ok. 12 - 15 sztuk
Łatwy
120 min
Gofry belgijskie z masą śmietanową i owocami
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
260 gmąki pszennej
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkaCukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
200 gmasła (rozpuszczonego)
120 mlmleka (ciepłego)
3 szt.jajek
120 gcukru grubego (dekoracyjnego)
Waniliowa bita śmietana
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżeczkaCukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
20 gcukru pudru
Do dekoracji
50 gborówek amerykańskich
100 gmalin

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier z wanilią, szczyptę soli i wymieszaj.
W osobnym naczyniu wymieszaj roztopione masło z mlekiem i jajkami.
Do mokrych składników dodaj suche i dokładnie wymieszaj. Przykryj naczynie z ciastem folią spożywczą i odstaw na ok. 1-1,5 h do podwojenia objętości.
Gdy ciasto urośnie dodaj cukier i wymieszaj.
Gofrownicę nagrzej, nakładaj łyżką porcję ciasta, ale nie rozprowadzaj po całej formie, jedynie na środku. Kształt powinien być nieregularny i piecz gofry, aż się zarumienią. Po upieczeniu wyciągaj i studź na kratce.

2

Waniliowa bita śmietana

Śmietankę ubij razem z cukrem z wanilią. Pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem i jeszcze krótko ubijaj.
 


Gotowe gofry podawaj z bitą śmietaną i owocami.

Porady i wskazówki