Flag

Fale Dunaju

25 porcji
Średni
40 min
To ciasto gościło zawsze w naszym domu...
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Do ciasta najlepiej jest użyć wiśni z kompotu, ponieważ w trakcie pieczenia nie wysuszają się tak mocno. Można także kupić świeże wiśnie, wydrylować je, lekko podgotować z cukrem, odrobiną soku z cytryny i ¼ szklanki wody, by puściły trochę soku i odstawić do wystygnięcia. Tak przygotowane wiśnie, najlepiej włożyć na noc do lodówki, żeby spędziły trochę więcej czasu w zalewie.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Krem budyniowy
500 mlmleka
1 opak.Kremu do Karpatki klasycznego Dr. Oetkera
100 gmasła (miękkiego)
Ciasto
270 gmąki
1,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
200 gmasła (miękkiego)
130 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
4 szt.jajek
1,5 łyżkikakao
ok. 1 - 2 łyżkimleka
ok. 350 - 400 gwiśni z kompotu
Polewa
75 gczekolady mlecznej
75 gczekolady gorzkiej
60 gmasła

Zobacz produkty

Picture - Kremu do Karpatki klasycznego Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Z 500 ml mleka przelej połowę do wysokiego naczynia i rozmieszaj w nim zawartość torebki. Pozostałe mleko zagotuj. Odsuń mleko z ognia i wlej rozprowadzony krem. Gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, mieszając i rozcierając ewentualne grudki. Gotowy krem przełóż do miski, odstaw do wystudzenia. Ostudzony krem zmiksuj na najwyższych obrotach miksera, następnie zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj miękkie masło, aż do połączenia się składników. Krem wstaw do lodówki. 

2

Ciasto

Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodawaj cukier oraz cukier wanilinowy i dalej ucieraj. Następnie dodaj kolejno jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie stopniowo wsyp przesianą z proszkiem mąkę. Gotowe ciasto podziel na dwie części (⅓ i ⅔). Większą cześć przełóż do blachy i wyrównaj. Do mniejszej części ciasta dodaj kakao i 2 łyżki mleka, wymieszaj, a następnie przełóż na wierzch jasnej masy. Na cieście ułóż wiśnie i lekko dociśnij.

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu odstaw ciasto do wystudzenia

4

Polewa

Czekolady wraz z masłem rozpuść w miseczce ustawionej nad parą wodną i wymieszaj na jednolita masę. Krem budyniowy rozsmaruj na cieście. Następnie na krem wylej polewę i równomiernie rozprowadź na kremie. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia.

Porady i wskazówki

  • Do ciasta najlepiej jest użyć wiśni z kompotu, ponieważ w trakcie pieczenia nie wysuszają się tak mocno. Można także kupić świeże wiśnie, wydrylować je, lekko podgotować z cukrem, odrobiną soku z cytryny i ¼ szklanki wody, by puściły trochę soku i odstawić do wystygnięcia. Tak przygotowane wiśnie, najlepiej włożyć na noc do lodówki, żeby spędziły trochę więcej czasu w zalewie.