PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Fale Dunaju

25 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Fale Dunaju

Krem budyniowy:

500 ml mleka
1 opak. Kremu do Karpatki klasycznego Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)

Ciasto:

270 g mąki
1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
200 g masła (miękkiego)
130 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
4 szt. jajek
1,5 łyżki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
o 1 - 2 łyżki mleka
o 350 - 400 g wiśni z kompotu

Polewa:

75 g czekolady mlecznej
75 g czekolady gorzkiej
60 g masła

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Z 500 ml mleka przelej połowę do wysokiego naczynia i rozmieszaj w nim zawartość torebki. Pozostałe mleko zagotuj. Odsuń mleko z ognia i wlej rozprowadzony krem. Gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, mieszając i rozcierając ewentualne grudki. Gotowy krem przełóż do miski, odstaw do wystudzenia. Ostudzony krem zmiksuj na najwyższych obrotach miksera, następnie zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj miękkie masło, aż do połączenia się składników. Krem wstaw do lodówki. 

2

Ciasto

Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodawaj cukier oraz cukier wanilinowy i dalej ucieraj. Następnie dodaj kolejno jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie stopniowo wsyp przesianą z proszkiem mąkę. Gotowe ciasto podziel na dwie części (⅓ i ⅔). Większą cześć przełóż do blachy i wyrównaj. Do mniejszej części ciasta dodaj kakao i 2 łyżki mleka, wymieszaj, a następnie przełóż na wierzch jasnej masy. Na cieście ułóż wiśnie i lekko dociśnij.

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 40 - 45 min.

Po upieczeniu odstaw ciasto do wystudzenia

4

Polewa

Czekolady wraz z masłem rozpuść w miseczce ustawionej nad parą wodną i wymieszaj na jednolita masę. Krem budyniowy rozsmaruj na cieście. Następnie na krem wylej polewę i równomiernie rozprowadź na kremie. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Fale Dunaju

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1126kJ
269kcal
1210kJ
289kcal
Tłuszcz 15.58g 16.75g
Węglowodany 28.60g 30.75g
Białko 4.16g 4.48g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej