Fale Dunaju

To ciasto gościło zawsze w naszym domu...

25 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Fale Dunaju

Krem budyniowy:

500 ml mleka
1 opak. Kremu do Karpatki klasycznego Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)

Ciasto:

270 g mąki
1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
200 g masła (miękkiego)
130 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
4 szt. jajek
1,5 łyżki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
ok. 1 - 2 łyżki mleka
ok. 350 - 400 g wiśni z kompotu

Polewa:

75 g czekolady mlecznej
75 g czekolady gorzkiej
60 g masła

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Z 500 ml mleka przelej połowę do wysokiego naczynia i rozmieszaj w nim zawartość torebki. Pozostałe mleko zagotuj. Odsuń mleko z ognia i wlej rozprowadzony krem. Gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, mieszając i rozcierając ewentualne grudki. Gotowy krem przełóż do miski, odstaw do wystudzenia. Ostudzony krem zmiksuj na najwyższych obrotach miksera, następnie zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj miękkie masło, aż do połączenia się składników. Krem wstaw do lodówki. 

2

Ciasto

Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodawaj cukier oraz cukier wanilinowy i dalej ucieraj. Następnie dodaj kolejno jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie stopniowo wsyp przesianą z proszkiem mąkę. Gotowe ciasto podziel na dwie części (⅓ i ⅔). Większą cześć przełóż do blachy i wyrównaj. Do mniejszej części ciasta dodaj kakao i 2 łyżki mleka, wymieszaj, a następnie przełóż na wierzch jasnej masy. Na cieście ułóż wiśnie i lekko dociśnij.

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.

Po upieczeniu odstaw ciasto do wystudzenia

4

Polewa

Czekolady wraz z masłem rozpuść w miseczce ustawionej nad parą wodną i wymieszaj na jednolita masę. Krem budyniowy rozsmaruj na cieście. Następnie na krem wylej polewę i równomiernie rozprowadź na kremie. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Fale Dunaju

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1126 kJ
269 kcal
1210 kJ
289 kcal
Tłuszcz 15.58 g 16.75 g
Węglowodany 28.60 g 30.75 g
Białko 4.16 g 4.48 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne