PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Fale Dunaju

25 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Fale Dunaju

Krem budyniowy:

500 ml mleka
1 opak. Kremu do Karpatki klasycznego Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)

Ciasto:

270 g mąki
1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
200 g masła (miękkiego)
130 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
4 szt. jajek
1,5 łyżki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
ok. 1 - 2 łyżki mleka
ok. 350 - 400 g wiśni z kompotu

Polewa:

75 g czekolady mlecznej
75 g czekolady gorzkiej
60 g masła

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Z 500 ml mleka przelej połowę do wysokiego naczynia i rozmieszaj w nim zawartość torebki. Pozostałe mleko zagotuj. Odsuń mleko z ognia i wlej rozprowadzony krem. Gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, mieszając i rozcierając ewentualne grudki. Gotowy krem przełóż do miski, odstaw do wystudzenia. Ostudzony krem zmiksuj na najwyższych obrotach miksera, następnie zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj miękkie masło, aż do połączenia się składników. Krem wstaw do lodówki. 

2

Ciasto

Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodawaj cukier oraz cukier wanilinowy i dalej ucieraj. Następnie dodaj kolejno jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie stopniowo wsyp przesianą z proszkiem mąkę. Gotowe ciasto podziel na dwie części (⅓ i ⅔). Większą cześć przełóż do blachy i wyrównaj. Do mniejszej części ciasta dodaj kakao i 2 łyżki mleka, wymieszaj, a następnie przełóż na wierzch jasnej masy. Na cieście ułóż wiśnie i lekko dociśnij.

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.

Po upieczeniu odstaw ciasto do wystudzenia

4

Polewa

Czekolady wraz z masłem rozpuść w miseczce ustawionej nad parą wodną i wymieszaj na jednolita masę. Krem budyniowy rozsmaruj na cieście. Następnie na krem wylej polewę i równomiernie rozprowadź na kremie. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Fale Dunaju

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1126 kJ
269 kcal
1210 kJ
289 kcal
Tłuszcz 15.58 g 16.75 g
Węglowodany 28.60 g 30.75 g
Białko 4.16 g 4.48 g