Flag

Dyniowe gofry

16 porcji
Łatwy
40 min
Bezglutenowe dyniowe gofry z ekstraktem wanilia i cynamonem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
160 gdyni
150 gmąki ryżowej
50 gmąki ziemniaczanej
1 łyżeczkaproszku do pieczenia bez glutenu
0,5 łyżeczkicynamonu
0,5 łyżeczkisoli
2 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
200 mlmleka roślinnego
100 mlwody mineralnej, gazowanej
2 szt.jajek

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Dynię obierz ze skórki, pokrój w kostkę, piecz przez 30 minut. Wystudź, zblenduj na puree. W dużej misce wymieszaj mąki, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dodaj ekstrakt, mleko, wodę mineralną i wymieszaj, odstaw na chwilę. Jajka ubij na puszystą masę. Połącz delikatnie mąki, pure z dyni i ubite jajka. Gofrownicę nagrzej i posmaruj cienko olejem (trzeba smarować olejem przed każdą porcją gofrów). Nakładaj ciasto partiami i piecz gofry  na złocisto-brązowy kolor. Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami takimi jak: cukier puder, syrop klonowy, ulubiony dżem, świeże owoce, bita śmietana lub masło.