PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Domowy Kopiec Kreta

Popularne ciasto w nowej odsłonie z galaretką cytrynową

16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Domowy Kopiec Kreta

Ciasto:

3 szt. jajek
100 g cukru
100 g mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
2 łyżki kakao
5 łyżek oleju rzepakowego

Krem:

200 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
3 szt. bananów

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 160 °C. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą pianę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sito, dodaj je do masy jajecznej. Dodaj olej i dobrze wymieszaj.

2

Pieczenie

Ciasto przełóż do tortownicy.

Piekarnik elektryczny: 160 °C

Piekarnik gazowy: 160 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

3

Krem

Zagotuj wodę i odmierz 200 ml. Do gorącej wody wsyp galaretkę i dokładnie rozmieszaj. Odstaw do wystudzenia. Śmietankę ubij na sztywno. Łyżkę ubitej śmietanki rozmieszaj z wystudzoną, ale wciąż płynną galaretką. Dolewaj ją cienkim strumieniem do śmietanki i dokładnie zmiksuj.

4

Formowanie kopca

Z biszkoptu odetnij górną część ciasta, wycinając dół o głębokości ok. 1 cm, jednocześnie pozostawiając 2 cm od brzegu. Wycięte ciasto pokrusz i odłóż do miski. Na spodzie wydrążonego ciasta ułóż przekrojone na pół wzdłuż banany. Przykryj je kremem śmietanowym formując kopiec. Całość dokładnie obsyp pokruszonym ciastem. Wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Domowy Kopiec Kreta

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 950 kJ
227 kcal
942 kJ
225 kcal
Tłuszcz 13.99 g 13.85 g
Węglowodany 22.18 g 21.96 g
Białko 3.82 g 3.78 g