Flag

Deser Panna Cotta

ok. 4 porcje
Średni
40 min
Włoski deser w polskiej wersji z truskawkami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
500 mlśmietanki 30% tł.
200 mlmleka (3,2 % tł.)
50 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
45 mllikieru toffi (3 łyżki) opcjonalnie
50 mlwody (zimnej)
100 mlwody (wrzącej)
1 opak.Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.Sosu truskawkowego Dr. Oetkera
4 - 6 szt.truskawek

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
Picture - Sosu truskawkowego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

W garnku na średnim ogniu rozgrzej, prawie do zagotowania, cały czas mieszając: śmietankę, mleko, cukier, cukier wanilinowy i likier. Odstaw do ostudzenia.


Do wysokiego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku, wsyp zawartość opakowania Żelatyny-fix deserowej i krótko miksuj mikserem, aż do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę stopniowo dodawaj do ostudzonej wcześniej masy, cały czas mieszając, aż do połączenia składników. Całość przelej do małych miseczek i odstaw na około 2 godz. do stężenia.

2

Dekorowanie

Przed podaniem każdą miseczkę na kilka sekund zanurz w gorącej wodzie i odwracając ją do góry dnem nad talerzykiem wyłóż deser (można pomóc sobie delikatnie łyżką). Deser polej Sosem truskawkowym i udekoruj truskawkami.