PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Deser Panna Cotta

Włoski deser w polskiej wersji z truskawkami

ok. 4 porcje

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Deser Panna Cotta

Składniki:

500 ml śmietanki 30% tł.
200 ml mleka (3,2 % tł.)
50 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
45 ml likieru toffi (3 łyżki) opcjonalnie
50 ml wody (zimnej)
100 ml wody (wrzącej)
1 opak. Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Sosu truskawkowego Dr. Oetkera
4 - 6 szt. truskawek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

W garnku na średnim ogniu rozgrzej, prawie do zagotowania, cały czas mieszając: śmietankę, mleko, cukier, cukier wanilinowy i likier. Odstaw do ostudzenia.

Do wysokiego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku, wsyp zawartość opakowania Żelatyny-fix deserowej i krótko miksuj mikserem, aż do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę stopniowo dodawaj do ostudzonej wcześniej masy, cały czas mieszając, aż do połączenia składników. Całość przelej do małych miseczek i odstaw na około 2 godz. do stężenia.

2

Dekorowanie

Przed podaniem każdą miseczkę na kilka sekund zanurz w gorącej wodzie i odwracając ją do góry dnem nad talerzykiem wyłóż deser (można pomóc sobie delikatnie łyżką). Deser polej Sosem truskawkowym i udekoruj truskawkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Deser Panna Cotta

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2822 kJ
674 kcal
909 kJ
217 kcal
Tłuszcz 39.65 g 12.79 g
Węglowodany 70.81 g 22.84 g
Białko 7.90 g 2.55 g