PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Czekoladowe jeżyki

Mini babeczki czekoladowe z kremem waniliowym i posypką

24 porcje

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Czekoladowe jeżyki

Babeczki:

1 opak. Mini Babeczek czekoladowych z kropelkami czekolady
1 szt. jajek
50 ml wody
100 ml oleju

Krem:

300 ml mleka (schłodzonej)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Posypki cukrowej Dr. Oetkera
1 opak. Nocnego Nieba Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania Mini Babeczek

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajko, wodę i olej. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Dodawanie kropelek czekolady

Odsyp 1 - 2 łyżki kropelek czekolady. Pozostałe kropelki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach (po ok. 1 pełnej łyżeczce). Następnie babeczki posyp odsypanymi wcześniej kropelkami czekolady.

3

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 - 17 min.

Babeczki można zacząć dekorować gdy całkowicie ostygną.

4

Krem

Mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość kremu waniliowego i miksuj ok. 3 minuty. Krem przełóż do szprycy z okrągłą końcówką. Na kilku babeczkach wyciskaj kształt jeżyka z kremu, mordki można uformować także pomagając sobie nożem lub szpatułką.

5

Dekorowanie

Grzbiety jeżyków obsyp ciemną posypką. Z ciemniejszych kuleczek zrób oczy, a z jaśniejszych noski jeżyków. Jeżyki możesz podać na "trawie” z zielonej posypki lub tylko niektóre babeczki udekorować właśnie w ten sposób.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Czekoladowe jeżyki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 607 kJ
145 kcal
1344 kJ
321 kcal
Tłuszcz 6.36 g 14.12 g
Węglowodany 20.17 g 44.83 g
Białko 1.56 g 3.47 g