PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Czekoladowe jeżyki

Mini babeczki czekoladowe z kremem waniliowym i posypką

24 porcje

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Czekoladowe jeżyki

Babeczki:

1 opak. Mini Babeczek czekoladowych z kropelkami czekolady
1 szt. jajek
50 ml wody
100 ml oleju

Krem:

300 ml mleka (schłodzonej)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Posypki cukrowej Dr. Oetkera
1 opak. Nocnego Nieba Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania Mini Babeczek

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajko, wodę i olej. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Dodawanie kropelek czekolady

Odsyp 1 - 2 łyżki kropelek czekolady. Pozostałe kropelki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach (po ok. 1 pełnej łyżeczce). Następnie babeczki posyp odsypanymi wcześniej kropelkami czekolady.

3

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 - 17 min.

Babeczki można zacząć dekorować gdy całkowicie ostygną.

4

Krem

Mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość kremu waniliowego i miksuj ok. 3 minuty. Krem przełóż do szprycy z okrągłą końcówką. Na kilku babeczkach wyciskaj kształt jeżyka z kremu, mordki można uformować także pomagając sobie nożem lub szpatułką.

5

Dekorowanie

Grzbiety jeżyków obsyp ciemną posypką. Z ciemniejszych kuleczek zrób oczy, a z jaśniejszych noski jeżyków. Jeżyki możesz podać na "trawie” z zielonej posypki lub tylko niektóre babeczki udekorować właśnie w ten sposób.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Czekoladowe jeżyki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 607kJ
145kcal
1344kJ
321kcal
Tłuszcz 6.36g 14.12g
Węglowodany 20.17g 44.83g
Białko 1.56g 3.47g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej