PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Czekoladowe ciasto z owocami i galaretką

Ciasto czekoladowe z kremem, wiśniami i malinami w galaretce

ok. 30 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Czekoladowe ciasto z owocami i galaretką

Ciasto:

250 ml śmietanki 30% tł.
100 g czekolady gorzkiej
300 g mąki
30 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
2 szt. jajek
250 g cukru
200 ml oleju

Galaretka:

2 opak. Galaretki o smaku wiśniowym Dr. Oetkera
750 ml wody (wrzącej)

Poncz:

100 ml wiśniówki
50 ml wody

Krem:

300 ml mleka
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera

Obłożenie:

300 g wiśni (wydrylowanych)
300 g malin

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Śmietankę przelej do rondelka, podgrzej, odstaw z ognia. Dodaj czekoladę, wymieszaj do rozpuszczenia się czekolady. Odstaw do wystudzenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Blaszkę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do miski przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaj szczyptę soli, wymieszaj. Do oddzielnej miski wbij jajka i utrzyj je z cukrem na jasny, puszysty krem. Cały czas miksując dodaj olej, a następnie rozpuszczoną czekoladę. Na końcu dodaj suche składniki i całość wymieszaj. Ciasto przełóż do blaszki.

2

Pieczenie

Blaszkę wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.

3

Galaretka

Galaretki rozpuść we wrzątku, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Następnie wstaw do lodówki, do lekkiego tężenia. Ciasto odstaw do wystudzenia.

4

Poncz

Wiśniówkę wymieszaj z wodą i nasącz nią wystudzone ciasto.

5

Krem

Mleko przelej do miski, wsyp zawartość opakowania kremu i miksuj przez 3 minuty do otrzymania kremowej konsystencji. Gotowy krem wyłóż na ciasto, wyrównaj.

6

Obłożenie

Na kremie rozłóż owoce i zalej tężejącą galaretką. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Czekoladowe ciasto z owocami i galaretką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1009 kJ
241 kcal
900 kJ
215 kcal
Tłuszcz 12.24 g 10.93 g
Węglowodany 27.99 g 24.99 g
Białko 3.75 g 3.35 g