PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Czekoladowe ciasto z owocami i galaretką

Ciasto czekoladowe z kremem, wiśniami i malinami w galaretce

o 30 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Czekoladowe ciasto z owocami i galaretką

Ciasto:

250 ml śmietanki 30% tł.
100 g czekolady gorzkiej
300 g mąki
30 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
2 szt. jajek
250 g cukru
200 ml oleju

Galaretka:

2 opak. Galaretki o smaku wiśniowym Dr. Oetkera
750 ml wody (wrzącej)

Poncz:

100 ml wiśniówki
50 ml wody

Krem:

300 ml mleka
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera

Obłożenie:

300 g wiśni (wydrylowanych)
300 g malin

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Śmietankę przelej do rondelka, podgrzej, odstaw z ognia. Dodaj czekoladę, wymieszaj do rozpuszczenia się czekolady. Odstaw do wystudzenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Blaszkę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do miski przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaj szczyptę soli, wymieszaj. Do oddzielnej miski wbij jajka i utrzyj je z cukrem na jasny, puszysty krem. Cały czas miksując dodaj olej, a następnie rozpuszczoną czekoladę. Na końcu dodaj suche składniki i całość wymieszaj. Ciasto przełóż do blaszki.

2

Pieczenie

Blaszkę wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Czas pieczenia: o 35 - 40 min.

3

Galaretka

Galaretki rozpuść we wrzątku, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Następnie wstaw do lodówki, do lekkiego tężenia. Ciasto odstaw do wystudzenia.

4

Poncz

Wiśniówkę wymieszaj z wodą i nasącz nią wystudzone ciasto.

5

Krem

Mleko przelej do miski, wsyp zawartość opakowania kremu i miksuj przez 3 minuty do otrzymania kremowej konsystencji. Gotowy krem wyłóż na ciasto, wyrównaj.

6

Obłożenie

Na kremie rozłóż owoce i zalej tężejącą galaretką. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Czekoladowe ciasto z owocami i galaretką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1009kJ
241kcal
900kJ
215kcal
Tłuszcz 12.24g 10.93g
Węglowodany 27.99g 24.99g
Białko 3.75g 3.35g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!